domowa wędlina z piersi kurczaka

Domowa wędlina z piersi kurczaka

Pyszna, soczysta domowa wędlina z piersi kurczaka lub indyka, to zdecydowanie lepszy wybór niż wędliny dostępne w sklepach. Domowa wędlina to 100% mięsa, a do tego tylko przyprawy i zioła. Takie mięsko przygotowuje się bardzo sprawnie i szybko.

Miękkie i delikatne mięso z kurczaka lub indyka może być świetnym urozmaiceniem codziennego menu dziecka. Dzięki temu, że pierś pieczemy pod przykryciem, mięso nie jest suche.
Przygotowanie 2 hours
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Śniadanie
Porcje 5 porcji

Składniki
  

  • 1 podwójna pierś z kurczaka* ok. 400 g lub 1 pierś z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • odrobina świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Przepis
 

  • Mięso oczyść i osusz.
  • Do małej miseczki przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku, dodaj oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  • Powstałą marynatą natrzyj mięso. Przełóż je do zamykanego pojemnika i włóż do lodówki na min. godzinę, a najlepiej na całą noc.
  • Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
  • Mięso umieść w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 minut.
  • Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze ok. 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika nie otwieraj naczynia – poczekaj, aż mięso wystygnie.

Notatki

*w ten sam sposób możesz przygotować także inne mięso na kanapki np. pierś z indyka, polędwicę wieprzową, szynkę, czy schab.
słowa kluczowe domowa wędlina drobiowa, domowa wędlina z indyka, domowa wędlina z kurczaka, wędlina blw, wędlina dla dzieci, wędlina dla niemowlaka

Może Cię zainteresować: Chleb dla niemowlaka

 

8 komentarzy dla “Domowa wędlina z piersi kurczaka”

  1. Czy przygotowując np schab czy polędwicę wieprzową zmieniają się czasy pieczenia i temperatura?

    1. Długość pieczenia zależy od wagi mięsa – polędwicę piekę dokładnie tak samo. Jeśli chodzi o schab, to zazwyczaj piekę kawałek o wadze ok. 1 kg, wtedy wydłużam czas pieczenia do około 1 godziny.

      1. Myślę, że max. 2-3 dni w lodówce. Można też po upieczeniu ją pokroić, poporcjować i zamrozić tyle ile potrzeba 🙂

  2. Czy można to zrobić w rękawie zamiast naczynia żaroodpornego, czy czas zostaje taki sam?

Komentarze zamiknięte.