Makaron z pstrągiem w sosie śmietanowym to pyszne rybne danie, które przypadnie do gustu zarówno rodzicom, jak i dzieciom. Możesz je podać niemowlakowi podczas rozszerzania diety, kiedy już maluszek pierwsze smaki ma za sobą.
Składniki
- 1 filet z pstrąga* bez skóry (ok. 250 g)
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 główka cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
- makaron
Przepis
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Filet rybny oczyść z ości i pokrój na mniejsze kawałki. Zieleninę posiekaj drobno.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Na dno garnka wlej ½ szklanki wody. Dodaj cebulę i czosnek. Duś pod przykryciem około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pstrąga, zamieszaj i wlej śmietankę. Zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze około 5-10 minut (aż ryba straci surowość, a sos nieco zgęstnieje).
- Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem i zieleniną.
- Podawaj z świeżymi lub gotowanymi warzywami, sałatką, czy surówką (u mnie pieczone z odrobiną oliwy pomidorki koktajlowe).