makaron z pstrągiem w sosie śmietanowym

Makaron z pstrągiem w sosie śmietanowym

Makaron z pstrągiem w sosie śmietanowym to pyszne rybne danie, które przypadnie do gustu zarówno rodzicom, jak i dzieciom. Możesz je podać niemowlakowi podczas rozszerzania diety, kiedy już maluszek pierwsze smaki ma za sobą.

Makaron z pstrągiem w sosie śmietanowym sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe, jak i kolacja na ciepło.
Przygotowanie 25 mins
Danie Kolacja, obiad
Porcje 3 porcje

Składniki
  

  • 1 filet z pstrąga* bez skóry (ok. 250 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 główka cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek świeżego koperku lub natki pietruszki
  • makaron

Przepis
 

  • Cebulę pokrój w drobną kostkę. Filet rybny oczyść z ości i pokrój na mniejsze kawałki. Zieleninę posiekaj drobno.
  • W międzyczasie ugotuj makaron.
  • Na dno garnka wlej ½ szklanki wody. Dodaj cebulę i czosnek. Duś pod przykryciem około 5 minut.
  • Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę pstrąga, zamieszaj i wlej śmietankę. Zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze około 5-10 minut (aż ryba straci surowość, a sos nieco zgęstnieje).
  • Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem i zieleniną.
  • Podawaj z świeżymi lub gotowanymi warzywami, sałatką, czy surówką (u mnie pieczone z odrobiną oliwy pomidorki koktajlowe).

Notatki

*Pstrąga możesz podmienić na inną rybę.
**Porcję dla dziecka możesz rozdrobnić widelcem lub zblendować, w zależności od potrzeb. Swoją porcję posól do smaku.
Ryby są świetne źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, białka i żelaza. Dlatego warto, aby były jednym z  elementów diety dziecka. Jakie ryby wybierać? Których unikać? Sprawdź w artykule: Ryby dla niemowlaka
słowa kluczowe makaron w sosie śmietanowym, makaron z łososiem w sosie śmietanowym, makaron z rybą przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating