Leczo z cukinią dla niemowlaka

Leczo z cukinią dla niemowlaka

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie warzywne leczo, do którego możecie dodać w zależności od stanu lodówki: mięso, fasolę, ciecierzycę, tofu itp. lub po prostu nic nie dodawać i też będzie smacznie 😉

Składniki na 3 porcje:

  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 0,5 kg pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki dobrego oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

 

Przygotowanie:

Cukinię i pomidory obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj wodę. Do garnka wrzuć cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podduś 5 minut. Następnie dodaj paprykę, pokrojone pomidory, cukinię oraz słodką paprykę. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem. Dodaj ugotowane mięso, strączki lub co tam masz w lodówce, wymieszaj i wystudź. Podawaj skropione olejem. Jeśli Twoje dziecko tego potrzebuje, zblenduj jego porcję lub rozdrobnij widelcem.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Cukinię i paprykę przed ugotowaniem pokrój w paski, tak by dziecko później mogło je rączkami wyłowić z talerza 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *