Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie warzywne leczo, do którego możecie dodać w zależności od stanu lodówki: mięso, fasolę, ciecierzycę, tofu itp. lub po prostu nic nie dodawać i też będzie smacznie 😉
Składniki na 3 porcje:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 0,5 kg pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki dobrego oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Cukinię i pomidory obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj wodę. Do garnka wrzuć cebulę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i podduś 5 minut. Następnie dodaj paprykę, pokrojone pomidory, cukinię oraz słodką paprykę. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem. Dodaj ugotowane mięso, strączki lub co tam masz w lodówce, wymieszaj i wystudź. Podawaj skropione olejem. Jeśli Twoje dziecko tego potrzebuje, zblenduj jego porcję lub rozdrobnij widelcem.
Wersja do samodzielnego jedzenia:
Cukinię i paprykę przed ugotowaniem pokrój w paski, tak by dziecko później mogło je rączkami wyłowić z talerza 😉
Witam na 14 miesięcznego dziecka trzeba obieac paprykę
Nie trzeba, ale jeśli Tobie lub dziecku bardzo przeszkadza skórka, to możesz obrać.