Rozszerzając dietę niemowlaka warto zacząć od warzyw, najlepiej tych sezonowych. Jednym z takich warzyw może być cukinia, która dostępna jest przez całe lato, aż do późnej jesieni. Cukinia dla niemowlaka to świetny wybór, ponieważ dostarcza cennych wartości odżywczych, rzadko powoduje alergię pokarmową u niemowląt, a poza tym jest lekkostrawna. W tym artykule omówię, kiedy można wprowadzić cukinię do diety niemowlaka, jakie ma ona wartości odżywcze oraz podzielę się przepisem na pyszne purée z cukinią dla niemowlaka.
Cukinia dla niemowlaka – od kiedy?
Cukinię można wprowadzić do diety niemowlaka już na początkowym etapie rozszerzania diety, czyli zazwyczaj w okolicach 6. miesiąca życia. Ważne jest, tak jak z innymi produktami, aby zacząć od małych ilości i obserwować, jak maluch reaguje na nowy pokarm. Cukinia jest łagodna i rzadko powoduje alergie, co czyni ją idealnym warzywem do pierwszych eksperymentów kulinarnych malucha.
Cukinia – wartości odżywcze
Cukinia jest warzywem o niskiej kaloryczności, bogatym w wodę i błonnik, co wspiera trawienie i pomaga zapobiegać zaparciom, które często występują u niemowląt. Zawiera również witaminy A, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto cukinia dostarcza minerałów, takich jak potas, czy magnez. Wszystkie te składniki są niezwykle ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka, wspierając jego układ odpornościowy, wzrok oraz rozwój kości i mięśni.
Jak przygotować purée z cukinii dla niemowlaka?
Przygotowanie cukinii dla niemowlaka jest bardzo proste. Najzdrowszą opcją będzie ugotowanie jej na parze. Oto kilka kroków, które warto zastosować:
- Wybierz świeże, młode cukinie o gładkiej skórce. Dokładnie umyj warzywo pod bieżącą wodą.
- Obierz cukinię ze skórki (choć w przypadku młodych cukinii można ją pozostawić) i pokrój na mniejsze kawałki.
- Najlepiej gotować cukinię na parze, aby zachować jej wartości odżywcze. Można ją również gotować w niewielkiej ilości wody. Gotujemy ją przez 5-10 min w zależności od wielkości kawałków. Ugotowana cukinia powinna być miękka.
- Po ugotowaniu cukinię należy dokładnie zblendować na gładkie purée. Cukinia jest warzywem bardzo wodnistym, dlatego nie trzeba dodawać wody do blendowania.
W wersji BLW cukinię przed ugotowaniem pokrój w podłużne kawałki wielkości Twojego palca wskazującego. Dzięki takiej formie podania maluchowi łatwiej będzie chwytać kawałki cukinii.
Cukinia dla niemowlaka – przepis
Biorąc pod uwagę to, że cukinia jest niskokaloryczna, a niemowlęta potrzebują posiłków gęstych odżywczo i energetycznie, czyli zawierających w małej porcji dużo wartości odżywczych oraz kalorii, cukinię najlepiej łączyć z innymi składnikami. Dlatego przygotowałam przykładowy przepis na proste danie w formie purée. Możesz je podać maluchowi, który pierwsze smaki ma już za sobą.
Składniki:
- 100 g cukinii
- 13 g kaszy jaglanej (1 łyżka)
- 25 g marchewki (1/4 średniej marchewki)
- 20 g chudego mięsa (np. polędwicy wołowej lub piersi indyka)
- 5 g masła, oliwy lub oleju dobrej jakości
- koperek świeży lub suszony
- woda do gotowania
Cukinię i marchew umyj i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Mięso i warzywa przełóż do małego garnka i zalej taką ilością wody, aby je zakryła. Garnek przykryj. Po zagotowaniu dodaj kaszę jaglaną i w razie potrzeby dolej wrzątku. Gotuj całość około 15 minut. Po tym czasie dodaj koperek i zblenduj danie na gładkie purée. Przed podaniem dodaj masło lub skrop oliwą, czy olejem.
Inne dania z cukinią dla niemowlaka
Na mojej stronie znajdziesz też inne dania z dodatkiem cukinii, które możesz ugotować dla swojego maluszka. Oto lista przepisów:
- Delikatne curry dla dzieci
- Leczo z cukinią dla niemowlaka
- Placuszki z cukinii
- Gofry z cukinii
- Pasztet z cukinii
Po więcej przepisów zapraszam do moich e-booków, które pomagają rodzicom niemowląt spokojnie przejść przez rozszerzanie diety 😊⬇