Mielone, czyli klasyczny polski obiad. Jak go przygotować, aby niemowlak też mógł zjeść? Proponuję zamiast smażenia na głębokim tłuszczu wybrać kotlety mielone pieczone w piekarniku. A żeby było jeszcze zdrowiej do środka dodamy też szpinak.
Składniki na 10 kotletów:
- 500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub drobiowe)
- 1 jajko
- garść świeżego szpinaku
- ½ cebuli
- przyprawy (np. czosnek, pieprz, słodka i ostra papryka)
- ½ bułki
- bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Bułkę zalej wodą, namocz, a następnie odciśnij. Cebulę pokrój w kostkę. Szpinak umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze wyrób ręką. Formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kotlety wyłóż na blaszkę i piecz ok. 30 min (w połowie czasu przewróć na drugą stronę).
Wersja do samodzielnego jedzenia:
Maluszkowi kotleta pokrój w paski, aby łatwiej było go chwycić 🙂
Może Cię zainteresować: Makaron z łososiem
Nie jest podane jaki rodzaj mięsa należy użyć, czy wołowe po upieczeniu nie będzie za twarde?
Najczęściej do robienia tych kotletów używam mięsa wieprzowego lub z indyka. Z wołowym mogą wyjść suche i twarde. Można by zmieszać np. pół na pół wołowinę i wieprzowinę.