kotlety mielone pieczone

Kotlety mielone pieczone

Mielone, czyli klasyczny polski obiad. Jak go przygotować, aby niemowlak też mógł zjeść? Proponuję zamiast smażenia na głębokim tłuszczu wybrać kotlety mielone pieczone w piekarniku. A żeby było jeszcze zdrowiej do środka dodamy też szpinak.

Składniki na 10 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego (może być wieprzowe lub drobiowe)
  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ cebuli
  • przyprawy (np. czosnek, pieprz, słodka i ostra papryka)
  • ½ bułki
  • bułka tarta do panierowania

 

Przygotowanie:

Bułkę zalej wodą, namocz, a następnie odciśnij. Cebulę pokrój w kostkę. Szpinak umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze wyrób ręką. Formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kotlety wyłóż na blaszkę i piecz ok. 30 min (w połowie czasu przewróć na drugą stronę).

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Maluszkowi kotleta pokrój w paski, aby łatwiej było go chwycić 🙂

 

Może Cię zainteresować: Makaron z łososiem

2 komentarzy dla “Kotlety mielone pieczone”

  1. Nie jest podane jaki rodzaj mięsa należy użyć, czy wołowe po upieczeniu nie będzie za twarde?

    1. Najczęściej do robienia tych kotletów używam mięsa wieprzowego lub z indyka. Z wołowym mogą wyjść suche i twarde. Można by zmieszać np. pół na pół wołowinę i wieprzowinę.

Komentarze zamiknięte.