kotlety mielone pieczone

Kotlety mielone pieczone

Mielone, czyli klasyczny polski obiad. Jak go przygotować, aby niemowlak też mógł zjeść? Proponuję zamiast smażenia na głębokim tłuszczu wybrać kotlety mielone pieczone w piekarniku. A żeby było jeszcze zdrowiej do środka dodamy też szpinak 🙂

Składniki na 10 kotletów:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • garść świeżego szpinaku
  • ½ cebuli
  • przyprawy (np. czosnek, pieprz, słodka i ostra papryka)
  • ½ bułki
  • bułka tarta do panierowania

 

Przygotowanie:

Bułkę zalej wodą, namocz, a następnie odciśnij. Cebulę pokrój w kostkę. Szpinak umyj i drobno posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj i dobrze wyrób ręką. Formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Kotlety wyłóż na blaszkę i piecz ok. 30 min (w połowie czasu przewróć na drugą stronę).

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Maluszkowi kotleta pokrój w paski, aby łatwiej było go chwycić 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *