Dziś chciałbym podzielić się z Wami przepisem na pyszne danie, które zachwyci podniebienia Waszych maluchów. Przygotowanie tego posiłku nie wymaga wielu składników, a efekt końcowy z pewnością Was oczaruje. Gotowy makaron z łososiem jest aromatyczny, kremowy i pełen subtelnych smaków. Łosoś dla niemowlaka to dobry wybór ze względu na bogactwo kwasów omega-3. Obecność omega-3 w diecie małych dzieci jest bardzo ważna. Mają one wpływ na rozwój i działanie układu nerwowego oraz odpornościowego.
Makaron z łososiem — jak podać maluchowi?
Makaron z łososiem możesz podać niemowlakowi podczas rozszerzania diety. Zwróć jednak uwagę, że w przepisie mamy zielony groszek. Aby zminimalizować ryzyko zadławienia się groszkiem, w porcji dla malucha rozgnieć go widelcem. Pamiętaj też, że szpinak dla niemowlaka powinien być drobno posiekany. Dla maluchów będących na początku swojej przygody z jedzeniem całe liście mogą być zbyt trudne do rozdrobnienia i przeżucia. Nie zapomnij także o dokładnym obejrzeniu ryby pod kątem ości i pozbyciu się ich.
Jeśli masz obawy co do podania dania niemowlakowi w takiej formie, możesz cały sos na koniec zblendować i polać nim makaron.
Makaron z łososiem — przepis
Łosoś to niezwykle ceniony składnik sztuki kulinarnej ze względu na swoje wartości odżywcze oraz wyjątkowy smak. Jego różnorodne zastosowanie sprawia, że można go podać na wiele sposobów. W tym przepisie łosoś zostanie ugotowany i połączony z zielonymi warzywami oraz makaronem, tworząc połączenie idealne dla miłośników zarówno ryb, jak i włoskich dań. Dodatkowo to danie jest niezwykle szybkie i proste do przygotowania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się zarówno jako obiad w ciągu tygodnia, jak i na specjalne okazje, gdy chcemy zaskoczyć naszych bliskich smacznym posiłkiem.
Przejdźmy więc do kuchni i rozpocznijmy przygotowywanie tego wyjątkowego dania. Gwarantuję, że będziecie cieszyć się smakiem. Oto przepis na pyszny makaron z łososiem dla całej rodziny.
Składniki
- 1 filet z łososia bez skóry (ok. 250 g)
- 200 g mascarpone
- 1 główka cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 garść szpinaku baby
- ulubiony makaron
- świeży koperek do posypania
Przepis
- Cebulę posiekaj drobno.
- Filet rybny oczyść z ości i pokrój w kostkę.
- Szpinak posiekaj nożem lub rozdrobnij z pomocą blendera.
- W międzyczasie ugotuj makaron.
- Na dno garnka wlej ½ szklanki wody. Dodaj cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Duś pod przykryciem około 5 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę łososia oraz mrożony groszek. Całość wymieszaj.
- Zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze około 5-10 minut (aż ryba straci surowość).
- Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Sos połącz z ugotowanym makaronem.
- Całość możesz posypać posiekanym świeżym koperkiem.
Notatki
Może Cię zainteresować: Makaron z sosem dyniowym