Zastanawiasz się jak i kiedy wprowadzić rybę do diety dziecka? Jaka ryba dla niemowlaka będzie najlepsza? Czy łosoś to dobry wybór? W artykule znajdziesz odpowiedzi na te pytania oraz informacje o tym, jak przygotować łososia dla niemowlaka, aby posiłek był odpowiednio zbilansowany i bezpieczny dla dziecka.
Łosoś dla niemowlaka — od kiedy?
Według aktualnego schematu rozszerzania diety ryby możemy wprowadzić do diety niemowlaka od początku rozszerzania diety. Ryby to dobre źródło białka, żelaza oraz kwasów omega-3 (w tym DHA), dlatego warto podawać je najmłodszym. Obecność DHA w diecie maluchów jest bardzo istotna, ponieważ ma wpływ na rozwój i działanie układu nerwowego oraz odpornościowego. Niemowlęta karmione piersią otrzymują DHA od mamy (jeśli ta je tłuste ryby morskie 2 razy w tygodniu lub stosuje suplementację DHA). Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym otrzymują DHA wraz z mieszanką. W związku z tym, że podczas rozszerzania diety niemowlaka zmniejsza się ilość spożywanego przez dziecko mleka, głównym źródłem DHA dla niemowlaka po 6 miesiącu powinny być ryby.
Rybę podajemy niemowlakowi 1-2 razy w tygodniu w małych ilościach i obserwujemy dziecko, ponieważ ryby i owoce morza to produkty alergizujące.
Dla niemowlaka dobrym wyborem będą tłuste ryby morskie — zawierają najwięcej kwasów omega-3. W Polsce będą to np. śledź atlantycki, łosoś, szprot, sardynki, pstrąg hodowlany, flądra, dorsz, makrela atlantycka i morszczuk. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z ryb słodkowodnych — one też mogą pojawiać się w diecie dziecka.
Unikać natomiast należy ryb drapieżnych długożyjących — te kumulują najwięcej zanieczyszczeń, są to m.in. miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk oraz płytecznik.
Łosoś dla niemowlaka — jakiego wybrać?
W sklepach rybnych i marketach najpopularniejszy jest łosoś hodowlany (norweski). Czy jest to dobry wybór dla niemowlaka? Łosoś hodowlany może zawierać znacznie więcej zanieczyszczeń niż ten żyjący dziko. Ryby przyswajają zanieczyszczenia z wód, w których żyją oraz z paszy, którą otrzymują. Pasza dla ryb hodowlanych bazuje zazwyczaj na kukurydzy i soi. Dodatkowo karma dla łososi hodowlanych często zawiera kantaksantynę — barwnik, który nadaję mięsu intensywny kolor pożądany przez konsumentów. Warto też zauważyć, że hodowla ryb w stłoczonych w ciasnych akwenach sprzyja łatwemu przenoszeniu się chorób. W związku z tym częstą praktyką jest podawanie rybom hodowlanym środków leczniczych (w tym antybiotyków), co również może wpływać na jakość mięsa.
Jakiego łososia zatem wybierać? Lepszym (ale też droższym) wyborem będzie łosoś dziko żyjący. Oczywiście dziki łosoś również przyswaja zanieczyszczenia z wody. Jednak tutaj mamy pewność, że jego pożywieniem nie była pasza z barwnikami oraz że nie otrzymywał on antybiotyków. Warto też zwrócić uwagę na produkty ekologiczne (ze znakiem zielonego listka). Ryby z hodowli ekologicznych mają zapewnione warunki zbliżone do tych, które występują w naturze. Również ich pożywienie powinno być jak najbardziej naturalne, a pasze powinny być wysokiej jakości. Alternatywą dla dzikiego łososia, może też być łosoś jurajski, czyli łosoś hodowany w wodach geotermalnych. Jest on wolny od antybiotyków, metali ciężkich, dioksyn, czy innych substancji toksycznych, które mogą kumulować się w łososiach hodowanych w wodach otwartych.
Kupując łososia warto zwrócić też uwagę na certyfikaty:
- Certyfikat MSC (Marine Stewardship Council) zawsze oznacza łososia dzikiego ze zrównoważonych połowów,
- Certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council) zawsze oznacza łososia hodowlanego, z odpowiedzialnych hodowli.
Łosoś dla niemowlaka — jak przygotować?
Dla niemowląt na początku rozszerzania diety najlepszym wyborem będzie łosoś gotowany na parze, pieczony w piekarniku lub zupa dodatkiem ryby. Każdorazowo podając rybę dziecku należy dokładnie sprawdzić, czy nie zawiera ona ości. Jeśli masz obawy, możesz zmielić, zblendować lub drobno posiekać mięso ryby i przygotować z niego pulpety, siekane kotlety, czy tradycyjne kotlety rybne pieczone w piekarniku.
Pamiętaj, że maluchy mogą jeść ryby tylko po obróbce termicznej. Surowe ryby są produktem zakazanym dla małych dzieci. W diecie niemowlaka unikać należy też ryb wędzonych. Maluchom nie podajemy również ryb marynowanych, ze względu zbyt duże stężenie soli oraz gotowych wysoko przetworzonych produktów rybnych, które znajdziemy w sklepach np. pasty, pasztetu, czy kremu z łososia.
Łosoś dla niemowlaka — przepisy
Na mojej stronie znajdziesz kilka przepisów na ryby, są to między innymi:
- zupa rybna dla niemowlaka
- makaron z pstrągiem w sosie śmietanowym
- siekane kotlety z łososia BLW
- pieczone kotleciki rybne bez jajka
Po więcej przepisów zapraszam do mojego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka. Znajdziesz w nim mnóstwo pomysłów na dobrze zbilansowane, wartościowe posiłki dla niemowlaka. Kliknij obrazek poniżej, aby sprawdzić ⬇