placuszki z cukini

Placuszki z cukinii

Dzisiaj mam dla Was przepis na placuszki z cukinii. Najlepiej smakują w sezonie, gdy cukinia jest soczysta i pachnąca. Placuszki z cukinii to świetny pomysł na obiad bez mięsa. Przygotowuje się je dość prosto i szybko. Wystarczy kilka składników, które na pewno masz w swojej kuchni.

 

Placuszki z cukinii podawaj ze śmietaną, jogurtem lub domowym sosem czosnkowym (przepis na dole).
W SUMIE 20 mins
Danie Na wynos, obiad
Porcje 24 sztuki

Składniki
  

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku

Przepis
 

  • Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, połóż na sicie i odstaw na 10–15 minut, aż puści sok. Po tym czasie warzywo odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski.
  • Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, koperek i mąkę. Wymieszaj.
  • Jeśli ciasto wydaje Ci się zbyt rzadkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
  • Smaż na nieprzywierającej patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Do placuszków z cukinii możesz zrobić szybki sos czosnkowy - kilka łyżek jogurtu wymieszaj z posiekanym czosnkiem i ulubionymi ziołami np. bazylią i oregano.

Notatki

 
placuszki z cukinii
placuszki z cukinii
słowa kluczowe placki warzywne, placki z cukinii, placki z cukinii blw, placki z cukinii dla dzieci, placuszki z cukinii blw

 

3 komentarzy dla “Placuszki z cukinii”

    1. Myślę, że można je zastąpić zmielonym siemieniem lnianym (1 jajko = 1 łyżka zmielonego lnu + 3 łyżki ciepłej wody – wymieszać i odstawić na chwilę)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating