Placki jabłkowe to jedno z tych dań, które bez trudu przywołuje wspomnienia dzieciństwa i wywołuje uśmiech na twarzy. Złociste i chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie miękkie i soczyste w środku, te smakołyki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poniżej znajdziesz prosty i szybki przepis na przepyszne placki z jabłkami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla niemowlaka, a także na wynos.
Placki z jabłkami — od kiedy można podawać dzieciom?
Posiłki do samodzielnego jedzenia przez niemowlaka można podawać od momentu, gdy maluch jest w stanie stabilnie siedzieć w krzesełku do karmienia lub na kolanach rodzica. Stabilne siedzenie zmniejsza ryzyko zadławienia się kawałkiem jedzenia. Do smażenia placków dla dziecka przyda się patelnia z dnem, do którego nie przywiera ciasto. Dzięki temu możemy „usmażyć” placuszki zupełnie bez tłuszczu. Jeśli obawiasz się smażenia, placki z jabłkami dla niemowlaka można również upiec w piekarniku, co stanowi równie dobry sposób na ich przygotowanie.
Jak smażyć placki jabłkowe dla niemowlaka?
Patelnię z dnem, do którego nie przywiera ciasto, nagrzej mocno. Nakładaj niewielkie porcje ciasta, najlepiej o wielkości jednej łyżki. Po nałożeniu ciasta na patelnię zmniejsz intensywność ognia i poczekaj, aż ciasto od spodu będzie całkowicie ścięte. Następnie delikatnie obróć placki na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez krótką chwilę na niewielkim ogniu. Jeśli masz problem z przywieraniem ciasta do patelni, przed rozpoczęciem smażenia możesz delikatnie natłuścić patelnię olejem lub oliwą, używając do tego pędzelka lub papierowego ręcznika nasączonego tłuszczem. Dzięki temu unikniesz przywierania ciasta do dna naczynia.
Więcej przepisów na placuszki dla niemowlaka
Po więcej przepisów na zdrowe i pyszne placuszki dla niemowlaka zapraszam Cię do mojego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka. Znajdziesz w nim ponad 20 przepisów na placuszki z wykorzystaniem zarówno owoców jak i warzyw oraz przepisy na zupy, drugie dania, potrawy z jajek, domowe wędliny, czy zdrowe słodycze. Mamy o moim e-booku mówią, że to „kopalnia pomysłów i inspiracji” 😊
Placki z jabłkami — przepis
Składniki
- 1 małe jabłko
- ½ szklanki mleka krowiego / wody / napoju roślinnego
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- szczypta cynamonu
Przepis
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj rózgą, tak żeby masa miała jednolitą konsystencję.
- Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Jabłko dodaj do ciasta, wsyp cynamon i wymieszaj.
- Na mocno rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Zmniejsz płomień i smaż z obu stron na złoty kolor.
Notatki
Może Cię zainteresować: Placuszki czekoladowe
Dzien dobry. Czy robiła Pani te placuszki na mące owsianej, czy tez wyjdą?
Robię z różnymi mąkami i zawsze wychodzą. Do owsianej trzeba dodać nieco więcej mleka 🙂
Chciałam zapytać czy te placki w środku będą wilgotne ? Smażę już je trochę z jednej i drugiej strony i w środku cały czas są wilgotne…
Tak, placki z owocami są wilgotne w środku.
Dzień dobry. Dziękuję za przepisy i porady, bardzo mi pomogły. Mam 12 miesięcznego synka, czy mogę mu podać mleko krowie w takich placuszkach? Dziękuję za odpowiedź. Marlena
Dzień dobry, cieszę się, że mogłam pomóc. Tak, po 12 miesiącu można dzieciom podawać mleko krowie zarówno do picia, jak i w przygotowywanych posiłkach.
Czy liczba kcal (52) jest podana dla wszystkich placków? Czy jest to wartość na porcje lub na 100g?
To jest kaloryczność 1 placka. Mi z tego przepisu wychodzi 10 sztuk.
Dziękuję, wszystko jasne 🙂
Czy można Upiec w piekarniku?
Myślę, że tak 🙂
A ten cynamon to w którym momencie dodać?
Pod koniec do ciasta 🙂
Można smażyć na suchej patelni?
Tak
To są najlepsze placuszki jakie robiłam z jabłkami. Wreszcie przepis gdzie czuć przede wszystkim jabłka i cynamon, a nie mąkę. Dla mnie super, córka uwielbia.