placki z jabłkami

Placki z jabłkami

Prosty i szybki przepis na przepyszne placki z jabłkami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek, a także na wynos. Sprawdzą się jako przekąska na piknik lub na plażę.

Placki z jabłkami są delikatne i wilgotne w środku, jabłka nadają im słodko-kwaśny smak. Z dzieciństwa pamiętamy racuchy z jabłkami mocno posypane cukrem pudrem, jednak w wersji dla niemowlaka jest on zbędnym dodatkiem. Swoją porcję placków z jabłkami możesz posypać cukrem, polać miodem lub syropem klonowym. Porcję dla dziecka podaj ze świeżymi owocami.
Przygotowanie 20 mins
Danie Drugie śniadanie, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 10 sztuk
Kalorie 52 kcal

Składniki
  

  • 1 małe jabłko
  • ½ szklanki mleka krowiego / wody / napoju roślinnego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • szczypta cynamonu

Przepis
 

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj rózgą, tak żeby masa miała jednolitą konsystencję.
  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Jabłko dodaj do ciast i wymieszaj
  • Na mocno rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Zmniejsz płomień i smaż z obu stron na złoty kolor.

Notatki

Jeśli chcesz, aby placki były pulchne, do ciasta dodaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 
 
placki z jabłkami
słowa kluczowe placki z jabłkami blw, placki z jabłkami dla niemowlaka, placuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami blw, racuchy z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating