placki z jabłkami

Placki z jabłkami

Prosty i szybki przepis na przepyszne placki z jabłkami. Idealne na śniadanie lub podwieczorek, a także na wynos. Sprawdzą się jako przekąska na piknik lub na plażę.

Placki z jabłkami są delikatne i wilgotne w środku, jabłka nadają im słodko-kwaśny smak. Z dzieciństwa pamiętamy racuchy z jabłkami mocno posypane cukrem pudrem, jednak w wersji dla niemowlaka jest on zbędnym dodatkiem. Swoją porcję placków z jabłkami możesz posypać cukrem, polać miodem lub syropem klonowym. Porcję dla dziecka podaj ze świeżymi owocami.
5 from 1 vote
Przygotowanie 20 mins
Danie Drugie śniadanie, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 10 sztuk
Kalorie 52 kcal

Składniki
  

  • 1 małe jabłko
  • ½ szklanki mleka krowiego / wody / napoju roślinnego
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • szczypta cynamonu

Przepis
 

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj mleko oraz jajko. Wymieszaj rózgą, tak żeby masa miała jednolitą konsystencję.
  • Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Jabłko dodaj do ciasta, wsyp cynamon i wymieszaj.
  • Na mocno rozgrzaną patelnię nakładaj po łyżce ciasta. Zmniejsz płomień i smaż z obu stron na złoty kolor.

Notatki

Jeśli chcesz, aby placki były pulchne, do ciasta dodaj 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 
 
placki z jabłkami
słowa kluczowe placki z jabłkami blw, placki z jabłkami dla niemowlaka, placuszki z jabłkami, placuszki z jabłkami blw, racuchy z jabłkami

14 komentarzy dla “Placki z jabłkami”

      1. Chciałam zapytać czy te placki w środku będą wilgotne ? Smażę już je trochę z jednej i drugiej strony i w środku cały czas są wilgotne…

  1. 5 stars
    To są najlepsze placuszki jakie robiłam z jabłkami. Wreszcie przepis gdzie czuć przede wszystkim jabłka i cynamon, a nie mąkę. Dla mnie super, córka uwielbia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating