muffinki warzywne

Muffinki warzywne

Wszelkiego rodzaju muffinki sprawdzą się świetnie na drugie śniadanie lub jako przekąska na wynos. Co zrobić by były wartościowym posiłkiem? Dodać do nich warzywa! Muffinki warzywne to super rozwiązanie jeśli szukamy zdrowych przekąsek dla dzieci. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Muffinki warzywne BLW

Babeczki dobrze sprawdzają się przy rozszerzaniu diety metodą BLW. Zarówno te z owocami, jak i muffinki warzywne łatwo jest jeść maluszkom samodzielnie. Muffinkę możesz podać dziecku w całości lub pokroić ją na mniejsze kawałki (np. na ćwiartki), aby dziecko nie miało problemu z chwyceniem potrawy.

 

muffinki warzywne przepis

 

Muffinki warzywne — co można do nich dodać?

Do muffinek warzywnych możesz dodać różne warzywa, surowe lub wcześniej ugotowane. Muffinki to świetny sposób na wykorzystanie resztek warzyw, które zostały ze śniadania lub obiadu. Możesz do nich dodać małe pomidorki pokrojone w kawałki, gotowaną marchewkę, kalafior, cebulkę, czy groszek lub kukurydzę. Ja w poniższym przepisie wykorzystałam brokuła i paprykę. Jeśli chodzi o ilość warzyw, to pamiętaj, aby nie przesadzić. Zbyt dużo warzyw sprawi, że muffinki nie wyrosną.

Do muffinek warzywnych można też dodać ulubione zioła i przyprawy. Dzięki nim smak będzie bardziej wyrazisty. Ja w przepisie użyłam suszonego czosnku oraz natki pietruszki, ale możesz też dodać słodką paprykę, zioła prowansalskie, oregano, czy bazylię. Jeśli używasz mieszanek przypraw, sprawdź czy nie zawierają soli. Dodawanie soli do potraw nie jest zalecane w diecie niemowląt. Sól w diecie niemowlaka to zbędny dodatek, maluchy jej nie potrzebują, zamiast niej dodaj świeże zioła i przyprawy.

 

muffinki warzywne blw

 

Muffinki warzywne — od kiedy można podać dziecku?

Muffinki warzywne z mojego przepisu można podać maluchom, które pierwsze smaki mają już za sobą. Warunkiem podawania dziecku tego typu potraw jest to, że maluch stabilnie siedzi (z podparcie lub samodzielnie, w krzesełku lub na kolanach rodzica). Dzięki stabilnemu siedzeniu i wyprostowanej pozycji zmniejszamy ryzyko zadławienia się posiłkiem przez dziecko. Więcej na ten temat możesz przeczytać w moim artykule BLW a zadławienie i zakrztuszenie.

Muffinki warzywne – przepis

Muffinki warzywne z brokułem i papryką sprawdzą się na ciepło jako śniadanie dla niemowlaka, a także na zimno na spacerze, pikniku, czy w śniadaniówce.
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Na wynos, przekąska, Śniadanie
Porcje 6 sztuk

Składniki
  

  • 4 jajka
  • 40 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 120 g brokuła świeżego/mrożonego/ugotowanego
  • 60g papryki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Przepis
 

  • Warzywa umyj i pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz świeżego brokuła posiekaj go drobno, aby dobrze się upiekł.
  • Wbij jajka do miski, dodaj mleko lub napój roślinny i dobrze wymieszaj.
  • Do masy jajecznej dodaj warzywa, natkę pietruszki oraz czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj i przelej masę do foremek na muffiny.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół) przez ok. 20-25 minut.
słowa kluczowe babeczki blw, babeczki brokułowe, babeczki warzywne, muffinki blw, muffinki brokułowe, muffinki jajeczne z brokułe, muffinki warzywne przepis

 

Może Cię zainteresować: Domowa kostka rosołowa