W sezonie jesienno-zimowym warto postawić na przepisy z dodatkiem dyni. Dynia to źródło potasu, wapnia i magnezu, a także witaminy C. Aby korzystać z przepisu na muffinki dyniowe potrzebne jest puree z dyni. Przygotujesz je piekąc kawałki dyni w piekarniku, a następnie blendując miąższ. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie puree, możesz kupić gotowy przecier dyniowy lub mrożoną dynię, którą przygotujesz znacznie szybciej.
Od kiedy niemowlęta mogą jeść dynię?
Niemowlęta mogą jeść dynię od początku rozszerzania diety. Często przecier z dyni wybierany jest przez rodziców jako jeden z pierwszych posiłków malucha. Podając pierwszy raz dynię niemowlakowi, tak jak w przypadku wszystkich innych nowych pokarmów, uważnie obserwuj dziecko, aby upewnić się, że nie pojawiają się objawy alergii. Choć dynia nie należy do produktów alergizujących, a alergia na dynię występuje rzadko, warto zachować czujność.
Muffinki dyniowe dla niemowlaka
Poniższy przepis na muffinki dyniowe nie zawiera produktów zakazanych dla niemowlaka, a więc możesz je podać dziecku, które jest już w trakcie rozszerzania diety. Muffinki nie zawierają cukru ani soli, za ich smak odpowiada wyłącznie dynia. Jeśli muffinki będą jadły starsze dzieci i dorośli, możesz do ciasta dodać np. rodzynki lub kawałki gorzkiej czekolady, aby nieco osłodzić wypiek.
Muffinki dyniowe — przepis
Składniki
- 2 szklanki mąki orkiszowej (lub 1 szkl. mąki pszennej + 1 szkl. mąki owsianej)
- 1/3 szklanki oleju, oliwy lub rozpuszczonego masła
- 2 duże jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Przepis
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Suche składniki wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej.
- Połącz suche składniki z mokrymi, staraj się nie mieszać zbyt długo, tylko do połączenia składników.
- Przełóż masę do foremek na muffinki.
- Muffinki dyniowe piecz ok. 20-25 minut.