Pieczony naleśnik z owocami, czyli tzw. baby dutch to szybki przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Robi się w zasadzie sam, wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremki i włożyć do piekarnika. Jeśli potrzebujesz więcej takich prostych i szybkich przepisów, sprawdź moje 150 przepisów na dania dla niemowlaka.
Pieczony naleśnik z owocami
Chyba wszystkie dzieci lubią naleśniki, prawda? Ale smażenie naleśników to zajęcie praco i czasochłonne, dlatego przychodzę z przepisem na naleśnik dla całej rodziny, który robi się praktycznie sam. Bez stania przy kuchence i bez smażenia. Przepis na pieczony naleśnik z owocami jest banalnie prosty. Ciasto podobne do tego, które robi się przygotowując tradycyjne naleśniki, wystarczy przelać do rozgrzanej foremki, wsypać ulubione dodatki i upiec.
Pieczony naleśnik z owocami — o czym pamiętać?
Przygotowując naleśnika z tego przepisu warto pamiętać o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Czyli jajka i mleko należy wyjąć z lodówki wcześniej, aby nie były zimne. Dzięki temu naleśnik ładnie wyrośnie.
Pieczony naleśnik — jakie dodatki?
Do przygotowania pieczonego naleśnika można użyć dowolnych owoców, świeżych lub mrożonych. Mrożone można wrzucić do ciast bez uprzedniego rozmrażania. Twarde owoce takie jak jabłka czy gruszki warto pokroić w cienkie plastry lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Drobne owoce takie jak maliny lub borówki można wrzucić w całości.
Pieczony naleśnik z owocami — przepis
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1 szklanka mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
- odrobina masła klarowanego lub innego tłuszczu
- owoce sezonowe lub mrożone np. śliwki, borówki, maliny
Przepis
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyły się ogrzać.
- Owoce umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem klarowanym i włóż do piekarnika, aby się nagrzała.
- Składniki ciasta przełóż do miski i połącz za pomocą blendera.
- Wyjmij gorącą foremkę, wlej do niej ciasto i połóż na nim owoce.
- Włóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż do zrumienienia brzegów. Wyjmij i wystudź.
Notatki
Może Cię zainteresować: Placki z borówkami