Naleśniki – są miękkie, delikatne i łatwe do przygotowania w wielu wariantach – zarówno na słodko, jak i na słono. Ale kiedy właściwie można podać niemowlakowi naleśniki? Jak przygotować naleśniki dla niemowlaka? I z czym najlepiej je podać? W tym artykule odpowiadam na wszystkie pytania i podzielę się moim ulubionym przepisem na naleśniki.
Naleśniki dla niemowlaka – od kiedy podawać?
Wprowadzenie naleśników do diety niemowlaka zależy od metody rozszerzania diety, którą stosujesz. Przy tradycyjnym rozszerzania diety naleśniki można zaproponować około 8. miesiąca życia, kiedy wprowadzamy jedzenie w większych kawałkach. Natomiast przy metodzie BLW można to zrobić wcześniej, pod warunkiem, że dziecko potrafi stabilnie siedzieć i radzi sobie z samodzielnym jedzeniem posiłków w kawałkach.
Jeśli chodzi o naleśniki dla niemowlaka, to ważne, by wcześniej wprowadzić do diety dziecka najpopularniejsze alergeny, takie jak: mleko krowie, jaja, zboża glutenowe. Te trzy składniki są zazwyczaj bazą ciasta naleśnikowego, dlatego warto mieć pewność, że maluch nie jest na nie uczulony. Naleśniki najlepiej przygotować w wersji bez dodatku cukru i soli – ich smak i tak będzie wystarczająco atrakcyjny dla malucha.
Naleśniki powinny być cienkie i dobrze usmażone z obu stron, ale nie chrupiące. Powinny mieć miękką, elastyczną konsystencję, łatwą do gryzienia, nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów.
Naleśniki dla niemowlaka – jak smażyć?
Smażenie naleśników dla niemowlaka różni się nieco od klasycznego smażenia. Przede wszystkim najlepiej zrezygnować z polewania patelni tłuszczem. Można użyć patelni nieprzywierającej (specjalnej do naleśników), a niewielką ilość tłuszczu dodać bezpośrednio do ciasta. W ten sposób przygotowane naleśniki też się udadzą.
Naleśniki dla niemowlaka – przepis
Składniki
- 2 duże jajka
- 250 ml mleka 3,2% / napoju roślinnego z dobrym składem
- 100 ml wody (gazowanej lub niegazowanej)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej / orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego/oliwy/rozpuszczonego masła
Przepis
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką.
- Wylewaj cienką warstwę ciasta, rozprowadzając ją po dnie patelni.
- Smaż na małym ogniu z obu stron do lekkiego zarumienienia.
- Ostudź przed podaniem. Nadziewaj ulubionymi dodatkami (propozycje poniżej). Naleśniki możesz pokroić w paski lub ruloniki, by ułatwić dziecku chwytanie.
- Naleśniki po wystudzeniu możesz szczelnie przykryć i podać na drugi dzień, podgrzewając je wcześniej na suchej patelni.
Notatki

Jeśli potrzebujesz przepisu na naleśniki bez jajka, znajdziesz go we wpisie: placki bez jajka razem z dwoma innymi sprawdzonymi przepisami na placuszki dla najmłodszych.
Naleśniki dla niemowlaka – z czym podać?
Dodatki do naleśników dla niemowlaka powinny być naturalne i jak najmniej przetworzone. Świetnie sprawdzą się:
- musy owocowe zamiast dżemu – z jabłka, gruszki, banana czy moreli (domowe lub ze słoiczka)
- puree warzywne – np. z dyni, batata lub marchewki,
- twaróg – naturalny, bez dodatków, rozgnieciony z odrobiną jogurtu naturalnego lub z dodatkiem owoców/musu owocowego
- serek z jogurtu greckiego – gęsty i naturalny
- awokado – rozgniecione i wymieszane z bananem lub jogurtem,
- masło orzechowe – różnego rodzaju pasty orzechowe bez dodatku soli czy cukru (najlepiej 100% orzechów),
- domowa nutella – z awokado, banana i kakao
- mięso z rosołu – zblednowane z warzywami mięsko z rosołu
- pasta warzyw – np. z ciecierzycy, fasoli, czy pieczonych warzyw
- pasta z awokado i jajka
- szpinak z serkiem – ugotowany na parze szpinak zblendowany z kremowym serkiem np. mascarpone
Po więcej przepisów na posiłki dla maluchów zapraszam Cię do mojego bestsellerowego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka. Znajdziesz w nim mnóstwo pomysłów na zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki dla Twojego dziecka.