Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego

Pieczeń z mięsa mielonego to doskonała alternatywa dla tradycyjnej pieczeni mięsnej. Jest miękka i soczysta. W trakcie przygotowywania tego dania nie używamy soli, co czyni je idealnym posiłkiem dla niemowląt w czasie rozszerzania diety. Pieczeń z mięsa mielonego to świetna propozycja zarówno na obiad dla dziecka, jak i dla całej rodziny.

Pieczeń z mięsa mielonego – od kiedy?

To danie świetnie sprawdzi się jako dodatek mięsny do obiadów dla niemowlaka. Maluchowi plaster mięsa możesz rozdrobnić widelcem i wymieszać np. z sosem lub przecierem warzywnym. Jeśli stosujecie metodę BLW, gruby plaster pieczeni z mięsa mielonego pokrój w słupki. Mięso w takiej formie jest delikatne, miękkie, soczyste i rozpływa się w ustach. Pamiętaj o odpowiednim bilansowaniu posiłków dla dziecka. Mięso podawaj zawsze w towarzystwie warzyw np. gotowanych na parze oraz dodatków w formie kaszy, czy ryżu.

Jakie mięso wybrać do pieczeni?

Do przygotowania pieczeni z mięsa mielonego możesz użyć różnych rodzajów mięsa w zależności od swoich preferencji smakowych. Nam najbardziej smakuje pieczeń z mięsa wieprzowego, ale możesz użyć też wołowiny, mięsa drobiowego, czy mieszanki mięs. Wybierając mięso dla malucha, zwróć uwagę na jego świeżość. Staraj się też wybierać mięsa chude. Jeśli chodzi o mięsa mielone, to najbezpieczniejszą opcją jest samodzielne zmielenie porcji mięsa, można też poprosić o zmielenie wybranego mięsa w sklepie. Jeśli nie masz takiej możliwości, kupując już wcześniej zmielone mięso, zwróć uwagę na datę jego ważności, kolor oraz zawartość tłuszczu. Po otwarciu opakowania zawsze powąchaj mięso, aby sprawdzić, czy jest świeże.

Pieczeń z mięsa mielonego — przepis

W tym artykule przekażę Ci mój sprawdzony przepis krok po kroku, który pozwala przygotować pieczeń z mięsa mielonego w zaledwie kilka chwil. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom oraz technice przygotowania, ta pieczeń będzie miękka, soczysta i pełna smaku. Nie trzeba być doświadczonym kucharzem, by stworzyć to danie – wystarczy odrobina chęci i kilka prostych kroków.

Pieczeń z mięsa mielonego doskonałe sprawdzi się na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako składnik kanapek. Na specjalne okazje, takie jak przyjęcia czy imprezy, polecam nadziać ją gotowanymi jajkami, by stworzyć eleganckie plastry mięsa z jajkiem. To propozycja godna uwagi ze względu na jej prostotę i imponujący efekt wizualny.
W SUMIE 1 hour 20 minutes
Danie drudie danie, obiad
Porcje 12 porcji

Składniki
  

  • 1 kg mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Przepis
 

  • Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  • Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  • Wszystkie składniki przełóż do miski i wyrabiaj ręką aż masa będzie jednolita.
  • Keksówkę wysmaruj oliwą i przełóż do niej mięsną masę. Foremkę przykryj papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie z papieru lub foli i piecz jeszcze 15 minut, aby się zrumieniło od góry.

Notatki

Pieczeń z mięsa mielonego przepis

Może Cię zainteresować: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

 

 BLW przepisy, OBIAD DLA DZIECKA

Autor: Natalia

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.