Dynia to warzywo, które chętnie wybierane jest przez mamy na pierwszy posiłek dla niemowlaka. Przecier z dyni ma gładką, przyjemną konsystencję, a smak jest delikatny i słodkawy. Dynia to dobry wybór, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z nowymi smakami. A jeśli pierwsze smaki macie już za sobą, polecam spróbować mojej zupki dyniowej, znajdziesz ją tutaj: Zupa z dyni dla niemowlaka.
Przecier z dyni przygotujesz w niecałe 30 min. Jeśli do przygotowania przecieru wybierzesz dynię mrożoną, która jest już pokrojona w kostkę, czas przygotowania znacznie się skróci 🙂
Składniki
- 100 g dyni (ok. ½ szklanki)
- 1/2 łyżeczki oleju, oliwy lub masła
- woda
Przepis
- Dynię umyj, przekrój, wydrąż pestki i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
- Gotuj na parze ok. 15 min (do miękkości).
- Po wystudzeniu dodaj kilka kropli oleju, oliwy lub masła i zblenduj na gładki przecier.
- Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę przegotowanej wody.
Nasze dzieciaczki najbardziej polubiły piżmową, podawaliśmy im ją zaraz po marchewce i jabłuszku, na początku rozszerzania (z hippa bio) 😉 Jest słodsza od zwykłej dyni, sama polubiłam 😉