przecier z dyni dla niemowlaka

Pierwsze posiłki dla niemowlaka: przecier z dyni

Dynia to warzywo, które chętnie wybierane jest przez mamy na pierwszy posiłek dla niemowlaka. Przecier z dyni ma gładką, przyjemną konsystencję, a smak jest delikatny i słodkawy. Dynia to dobry wybór, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z nowymi smakami.

Przecier z dyni przygotujesz w niecałe 30 min. Jeśli do przygotowania przecieru wybierzesz dynię mrożoną, która jest już pokrojona w kostkę, czas przygotowania znacznie się skróci 🙂
Przygotowanie 25 mins
Danie obiad, Zupa
Porcje 1 porcje
Kalorie 52 kcal

Składniki
  

  • 100 g dyni (ok. ½ szklanki)
  • 1/2 łyżeczki oleju, oliwy lub masła
  • woda

Przepis
 

  • Dynię umyj, przekrój, wydrąż pestki i obierz ze skórki. Pokrój na mniejsze kawałki.
  • Gotuj na parze ok. 15 min (do miękkości).
  • Po wystudzeniu dodaj kilka kropli oleju, oliwy lub masła i zblenduj na gładki przecier.
  • Jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj trochę przegotowanej wody.

Notatki

*Do przygotowania przecieru z dyni możesz użyć zarówno świeżej, jak i mrożonej dyni.
 
słowa kluczowe dynia dla niemowlaka, pierwszy posiłek dla niemowlaka, przecier z dyni, przecier z dyni dla niemowlaka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating