Łatwe w przygotowaniu placuszki polecają się w sezonie jesienno-dyniowym. Szybkie i smaczne placki z dyni dla niemowlaka. Delikatne i miękkie. Idealne do nauki samodzielnego jedzenia.
Sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, czy podwieczorek. Mogą też być fajną przekąską do zabrania na wynos na spacer lub w dłuższą podróż.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki purée z dyni
- 1 jajko
- 1/2 szklanki napoju roślinnego/mleka krowiego
- szczypta cynamonu
Przepis
- W misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki.
- Następnie dosyp mąkę i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni, po zrumienieniu przewróć na drugą stronę.
Może Cię też zainteresować: Placki z borówkami
Witam 🙂 Puree z dyni surowej czy pieczonej? a smażenie bez tłuszczu nie sprawi, że ciasto się będzie przyklejać do patelni?
Cześć Tatiana, ja zawsze używam puree z pieczonej dyni – piekę całą dynię, robię puree i mrożę sobie małe porcje. Jeśli masz dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem np. taką do naleśników, to nic się nie przykleja.
Czy można je mrozic?
Nie mroziłam nigdy, ale myślę, że można.
czy można użyć mąki pszennej? Czy zmienią się proporcje?
Tak, można użyć zwykłej białej mąki pszennej. Pewnie trzeba będzie dać jej odrobinę więcej – konsystencja ciasta na placki powinna być podobna do konsystencji gęstej śmietany 🙂
Czy te placuszki mozna podawac dopiero po roku ze wzgledu na mleko roslinne/krowie? Czy to ze podlegaja pieczeniu sprawia, ze nie stanowi to problemu?
Placuszki można podawać dzieciom po 6 miesiącu. Mleka krowiego/roślinnego można używać przygotowując potrawy dla niemowląt. Nie należy go jedynie podawać maluszkom do picia 🙂
Tak myslalam, bardzo dziekuje za szybka odpowiedz!