Łatwe w przygotowaniu placuszki polecają się w sezonie jesienno-dyniowym. Szybkie i smaczne placki z dyni dla niemowlaka. Delikatne i miękkie. Idealne do nauki samodzielnego jedzenia.
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki purée z dyni
- 1 jajko
- 1/2 szklanki napoju roślinnego/mleka krowiego
- szczypta cynamonu
Przepis
- W misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki.
- Następnie dosyp mąkę i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni, po zrumienieniu przewróć na drugą stronę.
Witam 🙂 Puree z dyni surowej czy pieczonej? a smażenie bez tłuszczu nie sprawi, że ciasto się będzie przyklejać do patelni?
Cześć Tatiana, ja zawsze używam puree z pieczonej dyni – piekę całą dynię, robię puree i mrożę sobie małe porcje. Jeśli masz dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem np. taką do naleśników, to nic się nie przykleja.
Czy można je mrozic?
Nie mroziłam nigdy, ale myślę, że można.