placki z dyni dla niemowlaka

Placki z dyni dla niemowlaka

Łatwe w przygotowaniu placuszki polecają się w sezonie jesienno-dyniowym. Szybkie i smaczne placki z dyni dla niemowlaka. Delikatne i miękkie. Idealne do nauki samodzielnego jedzenia.

Sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, czy podwieczorek. Mogą też być fajną przekąską do zabrania na wynos na spacer lub w dłuższą podróż.
Przygotowanie 10 mins
Czas gotowania 15 mins
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Na wynos, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 10 placków

Składniki
  

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki purée z dyni
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego/mleka krowiego
  • szczypta cynamonu

Przepis
 

  • W misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki.
  • Następnie dosyp mąkę i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
  • Smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni, po zrumienieniu przewróć na drugą stronę.
słowa kluczowe placki dyniowe dla dzieci, placki z dyni BLW, placuszki z dyni dla dzieci

4 thoughts on “Placki z dyni dla niemowlaka”

  1. Witam 🙂 Puree z dyni surowej czy pieczonej? a smażenie bez tłuszczu nie sprawi, że ciasto się będzie przyklejać do patelni?

    1. Cześć Tatiana, ja zawsze używam puree z pieczonej dyni – piekę całą dynię, robię puree i mrożę sobie małe porcje. Jeśli masz dobrą patelnię z nieprzywierającym dnem np. taką do naleśników, to nic się nie przykleja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating