Pyszne, słodkie i miękkie placuszki bananowe dla niemowlaka, które dosłownie rozpływają się w ustach. Placki możesz podać maluszkowi na przykład na drugie śniadanie lub podwieczorek. Są też dobrą przekąską na wynos — wystarczy zapakować je w szczelne pudełeczko i zabrać na spacer, czy w podróż.
Od kiedy można podawać placuszki?
Placki z tego przepisu można podawać niemowlakowi od początku rozszerzania diety (pod warunkiem że dziecko stabilnie siedzi), nie ma w nich żadnych produktów zakazanych. Do smażenia placków dla dziecka przyda się patelnia z dnem, do którego nie przywiera ciasto. Dzięki temu możemy „usmażyć” placuszki zupełnie bez tłuszczu. Jeśli obawiasz się smażenia, placuszki bananowe dla niemowlaka możesz także upiec w piekarniku.
Jak smażyć placuszki bananowe dla niemowlaka?
Patelnię z dnem, do którego nie przywiera ciasto, nagrzej mocno. Nałóż nieduże porcje ciasta. Najlepiej, aby jeden placek równał się jednej łyżce ciasta. Zmniejsz płomień i zaczekaj aż ciasto od spodu będzie całkowicie ścięte. Następnie przewróć delikatnie placki na drugą stronę i smaż je jeszcze chwilę na niewielkim ogniu.
Jeśli placki przyklejają się do Twojej patelni, przed smażeniem pokryj ją delikatnie olejem lub oliwą np. za pomocą pędzelka lub papierowego ręcznika skropionego tłuszczem. Zapobiegnie to przywieraniu ciasta do dna patelni.
Więcej przepisów na placuszki dla niemowlaka
Po więcej przepisów na zdrowe i pyszne placuszki dla niemowlaka zapraszam Cię do mojego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka. Znajdziesz w nim ponad 20 przepisów na placuszki z wykorzystaniem zarówno owoców jak i warzyw oraz przepisy na zupy, drugie dania, potrawy z jajek, domowe wędliny, czy zdrowe słodycze. Mamy o moim e-booku mówią, że to „kopalnia pomysłów i inspiracji” 😊
Placuszki bananowe dla niemowlaka — przepis
Składniki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 średni banan
Przepis
- Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.
- Jajko wbij do miski.
- Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj
- Następnie dodaj mąkę owsianą i mieszaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Ciasto odstaw na chwilę. W międzyczasie obierz banana i pokrój go w drobną kostkę.
- Pokrojonego banana dodaj do ciasta i wymieszaj dokładnie całość za pomocą łyżki.
- Nałóż ciasto na nagrzaną patelnię, zmniejsz płomień i smaż do momentu, aż spód placka będzie ścięty. Następnie przewróć go na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę na małym ogniu.
Notatki
Może Cię zainteresować: Chlebek bananowy bez cukru