Szybkie, proste i smaczne placuszki twarogowe dla niemowlaka, które zawsze wychodzą. Idealne na słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek.
Dzięki temu, że placki smażymy na suchej patelni, są lekkie i delikatne.
Składniki
- 1 szklanka mąki jaglanej (może być też pszenna)
- 1 szklanka wody/mleka/napoju roślinnego
- 1/2 banana
- 1 jajko
- 2/3 kostki twarogu
- odrobina cynamonu/wanilii
Przepis
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i blenduj do chwili aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Smaż na suchej mocno rozgrzanej patelni do momentu zrumienienia z obu stron.
Notatki
Placuszki twarogowe dla niemowlaka możesz usmażyć w większej ilości i zamrozić na później lub przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce i podać następnego dnia.
Może Cię też zainteresować: Placki z borówkami
2/3 kostki twarogu, czyli jaka ilość? W sprzedaży są różne gramatury.
Kostki 200 g, czyli ok. 130 g. Jeśli dasz więcej lub mniej, nic się nie stanie 🙂
One w środku powinny być miękkie, rzadkie? Pierwszą partię wyrzuciłam, drugą smażyłam po kilka minut z każdej strony na najmniejszym ogniu, pięknie zarumienione a w środku nadal jakby surowe?
Tak, placuszki są miękkie i bardzo wilgotne ze względu na twaróg. Jeśli nie odpowiada Ci ta konsystencja, można dodać więcej mąki.