Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Dobrze smakuje zarówno z owocami, jak i z warzywami. Często jednak rezygnujemy z jej przyrządzania ze względu na dość długi czas gotowania. Rozwiązaniem może być użycie zamiast kaszy płatków jaglanych. Ich czas gotowania to zaledwie kilka minut, dzięki temu z łatwością przygotujesz z nich szybkie śniadanie. Nasz ulubiony przepis to płatki jaglane na mleku z dodatkiem kakao, banana i masła migdałowego. Jest to proste, a zarazem sycące śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i rodzicom.
Kasza jaglana — od kiedy można ją podać niemowlakowi?
Kaszę jaglaną można z powodzeniem wprowadzić do diety niemowlęcia od początku rozszerzania diety, czyli po ukończeniu 6 miesiąca życia. Kasza jaglana dla niemowlaka to doskonały wybór spośród produktów zbożowych. Zawiera ona wiele składników odżywczych. Wytwarzana jest z prosa, czyli ziarna, które obfituje w mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Co ciekawe, proso jest znacznie bogatsze w składniki odżywcze w porównaniu do większości innych zbóż, jak na przykład pszenica czy żyto.
Płatki jaglane — co to jest?
Płatki jaglane to produkt spożywczy, który powstaje poprzez obróbkę ziaren prosa w celu uzyskania małych, lekko spłaszczonych płatków. Płatki jaglane są również bogatym źródłem składników odżywczych. Dzięki temu, że zostały wcześniej poddane obróbce, gotuje się je znacznie szybciej. Można z nich przyrządzić np. płatki jaglane na mleku z owocami lub dodawać je do pierwszych posiłków dla niemowlaka np. zup, czy przecierów warzywnych.
Płatki jaglane na mleku — przepis
Składniki
- 1 szklanka mleka krowiego/ napoju roślinnego/ wody
- 1/2 szklanki płatków jaglanych
- 1 mały banan
- 1 łyżka masła migdałowego/ pasty migdałowej
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
Przepis
- Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, wymieszaj i zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut (aż płatki staną się miękkie).
- Pod koniec gotowania dodaj kakao i wymieszaj.
- Garnek zdejmij z ognia.
- Pół banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z płatkami (możesz też dodać banana i całość zblendować na gładko).
- Podaj posypane kawałkami banana i polane masłem migdałowym.
Notatki
Może Cię zainteresować: Owsianka dla niemowlaka (przepis)