Płatki jaglane na mleku

Płatki jaglane na mleku

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Dobrze smakuje zarówno z owocami, jak i z warzywami. Często jednak rezygnujemy z jej przyrządzania ze względu na dość długi czas gotowania. Rozwiązaniem może być użycie zamiast kaszy płatków jaglanych. Ich czas gotowania to zaledwie kilka minut, dzięki temu z łatwością przygotujesz z nich szybkie śniadanie. Nasz ulubiony przepis to płatki jaglane na mleku z dodatkiem kakao, banana i masła migdałowego. Jest to proste, a zarazem sycące śniadanie, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i rodzicom.

Kasza jaglana — od kiedy można ją podać niemowlakowi?

Kaszę jaglaną można z powodzeniem wprowadzić do diety niemowlęcia od początku rozszerzania diety, czyli po ukończeniu 6 miesiąca życia. Kasza jaglana dla niemowlaka to doskonały wybór spośród produktów zbożowych. Zawiera ona wiele składników odżywczych. Wytwarzana jest z prosa, czyli ziarna, które obfituje w mikroelementy takie jak magnez, potas, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Co ciekawe, proso jest znacznie bogatsze w składniki odżywcze w porównaniu do większości innych zbóż, jak na przykład pszenica czy żyto.

Płatki jaglane — co to jest?

Płatki jaglane to produkt spożywczy, który powstaje poprzez obróbkę ziaren prosa w celu uzyskania małych, lekko spłaszczonych płatków. Płatki jaglane są również bogatym źródłem składników odżywczych. Dzięki temu, że zostały wcześniej poddane obróbce, gotuje się je znacznie szybciej. Można z nich przyrządzić np. płatki jaglane na mleku z owocami lub dodawać je do pierwszych posiłków dla niemowlaka np. zup, czy przecierów warzywnych.

Płatki jaglane na mleku — przepis

W SUMIE 15 minuty
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, Podwieczorek, Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 szklanka mleka krowiego/ napoju roślinnego/ wody
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka masła migdałowego/ pasty migdałowej
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao

Przepis
 

  • Do garnka wlej mleko, wsyp płatki, wymieszaj i zagotuj.
  • Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut (aż płatki staną się miękkie).
  • Pod koniec gotowania dodaj kakao i wymieszaj.
  • Garnek zdejmij z ognia.
  • Pół banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z płatkami (możesz też dodać banana i całość zblendować na gładko).
  • Podaj posypane kawałkami banana i polane masłem migdałowym.

Notatki

Płatki jaglane na mleku dla dzieci

Może Cię zainteresować: Owsianka dla niemowlaka (przepis)

 

 KASZKI

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.