Dania na grilla dla dzieci

Dania na grilla dla dzieci?

Robi się coraz cieplej, więc chętniej organizujemy spotkania na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Często przy tej okazji rozpalamy grilla i zajadamy się przysmakami z rusztu. Wraz z nadejściem lata, coraz częściej dostaję też pytania o to, jakie dania na grilla dla dzieci wybrać i czy maluchy w ogóle mogą zjeść coś grillowanego. Na te pytania odpowiem w dzisiejszym wpisie. Poniżej znajdziesz też kilka porad na zdrowe grillowanie.

Grillowanie a rozszerzanie diety niemowlaka

Od razu chciałam zaznaczyć, że najlepszym i najzdrowszym sposobem na przygotowanie posiłków dla niemowlaka jest gotowanie na parze lub gotowanie w wodzie. Mimo że w zaleceniach dotyczących żywienia niemowląt nie ma informacji o potrawach grillowanych, moim zdaniem takie jedzenie nie jest odpowiednie dla niemowląt. Szczególnie jeśli chodzi o kiełbasę, boczek, karkówkę, czy inne tłuste mięsa z grilla.

Dania na grilla dla dzieci powyżej roku

Myślę, że maluchy powyżej 1. roku życia mogą raz na jakiś czas spróbować grillowanych potraw. Podając dziecku dania z grilla, pamiętaj o tym, aby sprawdzić, czy mięso lub ryby są na pewno dopieczone. Surowe mogą spowodować zatrucie pokarmowe. W diecie małych dzieci unikamy także surowych jajek (znajdziesz je np. w domowym majonezie lub kremach do ciast na bazie jajek). Równie niebezpieczne dla maluchów mogą być sery z mleka niepasteryzowanego mleka oraz grzyby leśne. Tych produktów nie proponuj małym dzieciom.

Podczas grillowania często zajadamy się kupnymi słodyczami, chipsami i przekąskami oraz popijamy soki i słodkie napoje. Tych wszystkich produktów też lepiej unikać, jeśli chodzi o najmłodszych. Dla nich możesz wybrać na przykład zdrowe przekąski dla dzieci, które znajdziesz praktycznie w każdym sklepie lub przygotować jakieś domowe słodycze. Do picia dla dzieci zawsze najlepsza jest woda. Jednak dzieci po 1. roku życia mogą napić się też dobrej jakości soku.

 

jakie dania na grilla dla dzieci

Dania na grilla dla dzieci — co można podać?

Jeśli chodzi o mięsa, które zazwyczaj króluj podczas grillowania, dla dzieci (dla dorosłych również 😉) najodpowiedniejsze będą chude mięsa np. z kurczaka lub indyka. Można z nich zrobić np. kolorowe szaszłyki, czy po prostu upiec całą pierś. Ale grillowanie to nie tylko mięso. Na grillu możesz przyrządzić również ryby, czy ulubione warzywa. Świetnie z grilla smakuje papryka, cukinia, pomidorki cherry, bakłażan, czy pieczarki. Na ruszcie można też podpiec pieczywo np. posmarowane ząbkiem czosnku lub ziemniaczki. Niektórzy grillują również owoce takie jak banan lub ananas. Jedzenie na świeżym powietrzu może być dla dziecka świetną okazją do spróbowania nowych produktów!

Oprócz dań z grilla nie zapomnij o świeżych owocach i warzywach, jako dodatku do posiłku. Mogą być w formie sałatki lub pokrojone w słupki, tak aby łatwo można było po nie sięgnąć.

Dania na grilla dla dzieci — czego unikać?

Przygotowując dania na grilla dla dzieci, powinniśmy unikać tłustego i przetworzonego mięsa. Do tej grupy możemy zaliczyć np. karkówkę, boczek, kiełbasę, czy parówki dla dzieci. Tłuste pieczone wędliny poza tym, że są ciężkostrawne, nie są polecane, ze względu na to, że zostały uznane za rakotwórcze. Więcej na ten temat pisałam w artykule: Wędliny bez konserwantów – jak wybierać wędliny dla dzieci?

 

Może Cię zainteresować: Rozszerzanie diety na wakacjach

 

zdrowe grillowanie

Zdrowe grillowanie — najważniejsze zasady

Poniżej spisałam kilka najważniejszych zasad dotyczących grillowania. Mam nadzieję, że będą pomocne 😊

1. Czyścimy grilla

Przed każdym użyciem dokładnie wyszoruj ruszt grilla z zaschniętych resztek jedzenia i tłuszczu. Wysoka temperatura sprawia, że zaczną one się palić i wydzielać szkodliwe substancje. Tak jak patelnię, czy garnek myjemy przed przygotowanie potrawy, tak samo powinniśmy postępować z grillem.

Do grillowania najlepiej używać węgla drzewnego z drzew liściastych. Jeśli używamy podpałki, nie dokładamy jej w momencie, gdy jedzenie jest już na ruszcie.

2. Używamy tacek

Potrawy kładziemy na grilla dopiero wtedy gdy ogień przygaśnie, a węgle będą się jedynie żarzyć. Jedzenie najlepiej grillować na przeznaczonych do tego tackach. Dzięki temu mięso się nie spali, a tłuszcz z niego spływający nie będzie kapał na węgiel. Do grillowania warto wybrać tacki ze stali szlachetnej lub żeliwne. Aluminium w bezpośrednim kontakcie z żywnością może przenikać do jedzenia, jeśli potrawa zawiera kwasy lub sól. Dlatego mięso w marynacie, słone kiełbasy, czy warzywa nie powinny być grillowane na popularnych aluminiowych tackach. Stalowe tacki wielokrotnego użytku, to nie tylko zdrowsza, ale też bardziej ekologiczna opcja.

3. Nie grillujemy tylko mięsa

Pieczona karkówka, czy kiełbaska to klasyka polskiego grilla, jednak nie zapominajmy o tym, że grillować można też ryby, warzywa, owoce, czy pieczywo. Na stole nie powinno zabraknąć także świeżych produktów, takich jak warzywa, owoce, sałatki i surówki.

4. Robimy domowe sosy

Kupne sosy do grillowanych potraw często mają kiepski skład, ze sporą ilością cukru, soli, wypełniaczy i dodatków. Spróbuj przygotować proste domowe sosy np. czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego, czy pomidorowy ze świeżych pomidorów lub przecieru ze świeżymi ziołami.

5. Nie kupujemy gotowców „na grilla”

Gotowe mięsa w czerwonych marynatach już od początku maja zapełniają sklepowe lodówki. Gdy przyjrzysz się ich składom, zobaczysz, że ich kolor często wynika z dodania barwników. W marynacie znajdziesz też masę cukru, soli, konserwanty i sztuczne aromaty. Poniżej przykładowy skład piersi z kurczaka w marynacie na grilla:

Skład: filet kurczaka, marynata grillowa: sól, zioła i przyprawy: papryka, pieprz, pietruszka liść, oregano, tymianek, majeranek, imbir, rozmaryn, kolendra, gałka muszkatołowa, wzmacniacz smaku i aromatu E621, warzywa suszone: pomidor, czosnek cebula, dekstroza, cukier, hydrolizat białka sojowego, barwniki : E150c , E160c, olej słonecznikowy, aromaty

Dania na grilla dla dzieci — podsumowanie

Grillowanie nie jest najzdrowszą opcją, jeśli chodzi o przygotowanie jedzenia, jednak raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi 🙂. Przygotowując dania na grilla dla dzieci, pamiętaj jednak o tych kilku prostych zasadach, aby grillowanie było choć trochę zdrowsze 😊

 

Może Cię zainteresować: Rozszerzanie diety niemowlaka krok po kroku

 


Źródła:

  • Grillowanie – zalecane techniki i sprzęt, B. Wojda, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/grillowanie-zalecane-techniki-i-sprzet/
  • EFSA Advises on the Safety of Aluminium in Food, https://efsa.europa.eu/en/press/news/080715-0
  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2021
  • WHO, Q&A on the carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat, https://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/