pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym. Takich pulpecików zawsze robię większą porcję i po ugotowaniu mrożę. Przydają się na “czarną godzinę”, kiedy w lodówce pustka, a my musimy szybko wykombinować jakiś obiad 🙂

 

Składniki na 10 pulpecików:

  • 200 g chudego mięsa mielonego
  • pół marchewki
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • ulubione przyprawy (np. pieprz, czosnek, natka pietruszki)

 

Sos:

  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • pół szklanki wody
  • pół małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie

 

Mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy, marchewkę startą na małych oczkach oraz kaszę mannę. Wymieszaj i wyrób ręką. Uformuj pulpety. W garnku zagotuj wodę, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 2 minuty. Dodaj passatę i zioła. Gdy sos się zagotuje, delikatnie włóż do niego pulpeciki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 – 20 min.

 

Wersja do samodzielnego jedzenia:

Pulpety dla dziecka przygotuj w formie podłużnych wałeczków, które łatwiej będzie chwycić rączką.