Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym. Takich pulpecików zawsze robię większą porcję i po ugotowaniu mrożę. Przydają się na “czarną godzinę”, kiedy w lodówce pustka, a my musimy szybko wykombinować jakiś obiad. Na mojej stronie znajdziesz też inne przepisy np. na pulpeciki z indyka, które również idealnie sprawdzą się jako mięsne danie dla niemowlaka.
Więcej szybkich przepisów na obiady
Jeśli potrzebujesz więcej takich szybkich, prostych i smacznych przepisów na obiady dla całej rodziny, sprawdź mojego najnowszego e-booka Szybkie obiady. Znajdziesz w nim aż 50 różnych przepisów na posiłki – większość z nich wykonasz w 25 min. W e-booku znajdziesz też rozdział z wykorzystaniem tzn. „gotowców” – te przepisy wykonasz w max. 15 min! Sprawdź koniecznie TUTAJ.
Pulpety w sosie pomidorowym – przepis
Składniki
Pulpety:
- 200 g chudego mięsa mielonego
- 1/2 marchewki
- 2-3 łyżki kaszy manny
- ulubione przyprawy (np. pieprz, czosnek, natka pietruszki)
Sos pomidorowy:
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 małej cebuli
- 1 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskiech
Przepis
- Mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy, marchewkę startą na małych oczkach oraz kaszę mannę. Wymieszaj i wyrób ręką. Uformuj pulpety.
- W garnku zagotuj wodę, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 2 minuty. Dodaj passatę i zioła. Gdy sos się zagotuje, delikatnie włóż do niego pulpeciki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 min.
Notatki
Może Cię zainteresować: Pieczeń z mięsa mielonego











