Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym. Takich pulpecików zawsze robię większą porcję i po ugotowaniu mrożę. Przydają się na “czarną godzinę”, kiedy w lodówce pustka, a my musimy szybko wykombinować jakiś obiad 🙂
Składniki na 10 pulpecików:
- 200 g chudego mięsa mielonego
- pół marchewki
- 2-3 łyżki kaszy manny
- ulubione przyprawy (np. pieprz, czosnek, natka pietruszki)
Sos:
- 2 szklanki passaty pomidorowej
- pół szklanki wody
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
Mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy, marchewkę startą na małych oczkach oraz kaszę mannę. Wymieszaj i wyrób ręką. Uformuj pulpety. W garnku zagotuj wodę, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 2 minuty. Dodaj passatę i zioła. Gdy sos się zagotuje, delikatnie włóż do niego pulpeciki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 – 20 min.
Wersja do samodzielnego jedzenia:
Pulpety dla dziecka przygotuj w formie podłużnych wałeczków, które łatwiej będzie chwycić rączką.