pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym. Takich pulpecików zawsze robię większą porcję i po ugotowaniu mrożę. Przydają się na “czarną godzinę”, kiedy w lodówce pustka, a my musimy szybko wykombinować jakiś obiad. Na mojej stronie znajdziesz też inne przepisy np. na pulpeciki z indyka, które również idealnie sprawdzą się jako mięsne danie dla niemowlaka.

Pulpety w sosie pomidorowym – przepis

Oto przepis na proste i szybkie w przygotowaniu pulpety w sosie pomidorowym. Z podanych składników możesz przygotować większą ilość pulpetów, poporcjować je i zamrozić, aby mieć szybki obiad na później. Pulpety dla dziecka przygotuj w formie podłużnych wałeczków, które łatwiej będzie chwycić rączką.
Porcje 10 sztuk

Składniki
  

Pulpety:

  • 200 g chudego mięsa mielonego
  • 1/2 marchewki
  • 2-3 łyżki kaszy manny
  • ulubione przyprawy (np. pieprz, czosnek, natka pietruszki)

Sos pomidorowy:

  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskiech 

Przepis
 

  • Mięso przełóż do miski, dodaj ulubione przyprawy, marchewkę startą na małych oczkach oraz kaszę mannę. Wymieszaj i wyrób ręką. Uformuj pulpety.
  • W garnku zagotuj wodę, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś na małym ogniu 2 minuty. Dodaj passatę i zioła. Gdy sos się zagotuje, delikatnie włóż do niego pulpeciki i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 - 20 min.

Notatki

pulpety w sosie pomidorowym
 

Może Cię zainteresować: Pieczeń z mięsa mielonego