Domowy, kremowy serek z jogurtu greckiego to świetna alternatywa dla serków typu Almette, których skład nie jest odpowiedni dla maluchów. Domowy serek kanapkowy możesz zrobić zarówno na słodko jak i wytrawnie. Jeśli chcesz podać serek swojemu maluchowi, pamiętaj, że jogurt dla niemowlaka powinien mieć jak najkrótszy skład i zawierać jedynie mleko i żywe kultury bakterii.
Serek z jogurtu greckiego — przepis
Kremowy i pyszny serek z jogurtu greckiego możesz serwować na wiele sposobów. Sprawdź podstawowy przepis, a potem poszalej z dodatkami!
Składniki
- 1 opakowanie jogurtu greckiego gęstego (400 g)
Przepis
- Średniej wielkości sito wyłóż kilkukrotnie złożoną gazą i umieść na miseczce (tak, aby nie dotykało dna).
- Jogurt grecki przełóż na sito.
- Zaczekaj kilka minut aż jogurt "osiądzie" i zlej serwatkę, która pojawiła się w miseczce.
- Całość wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Warto w międzyczasie zlewać serwatkę.
- Gotowe! 😊
- Jeśli chcesz, aby serek nabrał innego smaku, jogurt możesz wymieszać z ulubionymi ziołami, czosnkiem, startym na drobnych oczkach warzywem np. papryką. Do serka możesz dodać też owoce — te polecam dodać już po uformowaniu serka.
Notatki
Może Cię zainteresować: Skyrnik – przepis