Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny deser dla siebie i swojego maluszka, dobrym wyborem będzie skyrnik z owocami. Ten lekki deser, inspirowany tradycyjnym sernikiem, jest przygotowywany na bazie skyru – islandzkiego gęstego jogurtu. W tym artykule przygotujesz ze mną malinowy skyrnik – przepis jest dziecinnie prosty i szybki w przygotowaniu. Co ważne, mój skyrnik nie zawiera dodatku białego cukru, czy słodzików. Aby nadać mu słodkawy smak, użyjemy musu z suszonych daktyli. Więcej przepisów na zdrowe desery znajdziesz w moim e-booku: „Słodycze bez dodatku cukru„.
Skyrnik – przepis
Przygotujmy razem skyrnik z malinami lub innymi sezonowymi owocami.
Składniki
- 300 g skyru naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 suszonych daktyli
- 1 garść malin (lub innych drobnych owoców)
Przepis
- Daktyle zalej ciepłą wodą i namaczaj przez ok. 10 min, a następnie zblenduj.
- Jajka podziel na białka i żółtka. Białka ubij na sztywną pianę.
- Skyr, żółtka, daktyle i mąkę przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby masa zachowała puszystość.
- Masę przelej do naczynia żaroodpornego lub foremki. Na wierzch połóż maliny.
- Piecz ok. 30 min w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół).