biszkopty bez cukru

Biszkopty bez cukru

Biszkopty bez cukru, idealne dla niemowlaka w trakcie rozszerzania diety. Jest to zdrowsza alternatywa dla kupnych ciasteczek, które zazwyczaj zawierają spore ilości cukru lub innych słodzideł.

Miękkie i puszyste biszkopty dla niemowlaka świetnie sprawdzą się na deser, podwieczorek, czy jako przekąska na wynos. Ich upieczenie zajmuje dosłownie chwilę, a przepis jest banalnie prosty.
Przygotowanie 10 mins
Czas gotowania 5 mins
Danie Deser, Drugie śniadanie, Na wynos, Podwieczorek
Porcje 10 sztuk

Składniki
  

  • 1 duże jajko
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 jabłka lub gruszki

Przepis
 

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  • Jabłko lub gruszkę obierz ze skórki i pokrój bardzo drobno.
  • Jajko rozdziel na białko i żółtko. Białko ubij na sztywno.
  • Następnie do białka dodaj żółtko oraz przesianą przez sito mąkę i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wykładaj łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Jedna łyżka ciasta = jeden biszkopt. Na każdym ciasteczku delikatnie ułóż po kilka kawałków owoców.
  • Piecz ok. 5 min (aż do zrumienienia biszkoptów).

Notatki

Możesz też zrobić biszkopty bez owoców, jednak pamiętaj, że to ciasto jest bez cukru i wtedy ciastka nie będą aż tak smaczne, jak te z owocami 🙂 ⠀
słowa kluczowe biszkopty dla niemowlaka, ciasteczka dla niemowlaka, domowe biszkopty

 

 

14 komentarzy dla “Biszkopty bez cukru”

    1. Dzięki 🙂 Niestety takie biszkopty nie nadają się do długiego przechowywania, po kilku dniach zrobią się takie trochę gumowate. Myślę, że 2-3 dni, w zamkniętym pojemniku będą ok.

    1. Przyznam szczerze, że nie robiłam wersji bezglutenowej. W przypadku tych biszkoptów próbowałabym z kukurydzianą albo owsianą bezglutenową.

    1. Przyznam szczerze, że nie robiłam wersji bezglutenowej. W przypadku tych biszkoptów próbowałabym z kukurydzianą albo owsianą bezglutenową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating