Biszkopty bez cukru, idealne dla niemowlaka w trakcie rozszerzania diety. Jest to zdrowsza alternatywa dla kupnych ciasteczek, które zazwyczaj zawierają spore ilości cukru lub innych słodzideł.
Składniki
- 1 duże jajko
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 jabłka lub gruszki
Przepis
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
- Jabłko lub gruszkę obierz ze skórki i pokrój bardzo drobno.
- Jajko rozdziel na białko i żółtko. Białko ubij na sztywno.
- Następnie do białka dodaj żółtko oraz przesianą przez sito mąkę i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wykładaj łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Jedna łyżka ciasta = jeden biszkopt. Na każdym ciasteczku delikatnie ułóż po kilka kawałków owoców.
- Piecz ok. 5 min (aż do zrumienienia biszkoptów).
Notatki
Fajny przepis 😊Jak długo można przechowywać takie biszkopty?
Dzięki 🙂 Niestety takie biszkopty nie nadają się do długiego przechowywania, po kilku dniach zrobią się takie trochę gumowate. Myślę, że 2-3 dni, w zamkniętym pojemniku będą ok.