biszkopty bez cukru

Biszkopty bez cukru

Biszkopty bez cukru, idealne dla niemowlaka w trakcie rozszerzania diety. Jest to zdrowsza alternatywa dla kupnych ciasteczek, które zazwyczaj zawierają spore ilości cukru lub innych słodzideł.

Więcej prostych i szybkich przepisów na domowe desery bez cukru zanajdziesz w moim e-booku „Słodycze bez dodatku cukru” 🙂

Miękkie i puszyste biszkopty dla niemowlaka świetnie sprawdzą się na deser, podwieczorek, czy jako przekąska na wynos. Ich upieczenie zajmuje dosłownie chwilę, a przepis jest banalnie prosty.
Przygotowanie 10 mins
Czas gotowania 5 mins
Danie Deser, Drugie śniadanie, Na wynos, Podwieczorek
Porcje 10 sztuk

Składniki
  

  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 jabłka lub gruszki

Przepis
 

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  • Jabłko lub gruszkę obierz ze skórki i pokrój bardzo drobno.
  • Jajko rozdziel na białko i żółtko. Białko ubij na sztywno.
  • Następnie do białka dodaj żółtko oraz przesianą przez sito mąkę i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
  • Ciasto wykładaj łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Jedna łyżka ciasta = jeden biszkopt. Na każdym ciasteczku delikatnie ułóż po kilka kawałków owoców.
  • Piecz ok. 5 min (aż do zrumienienia biszkoptów).

Notatki

Możesz też zrobić biszkopty bez owoców, jednak pamiętaj, że to ciasto jest bez cukru i wtedy ciastka nie będą aż tak smaczne, jak te z owocami 🙂 ⠀
słowa kluczowe biszkopty dla niemowlaka, ciasteczka dla niemowlaka, domowe biszkopty

 

 

21 komentarzy dla “Biszkopty bez cukru”

    1. Dzięki 🙂 Niestety takie biszkopty nie nadają się do długiego przechowywania, po kilku dniach zrobią się takie trochę gumowate. Myślę, że 2-3 dni, w zamkniętym pojemniku będą ok.

  1. Jaką inna mąkę mogę użyć do biszkoptów oprócz pszennej ? Kukurydziana czy ryżowa? Mamy problem z glutenem.

    1. Przyznam szczerze, że nie robiłam wersji bezglutenowej. W przypadku tych biszkoptów próbowałabym z kukurydzianą albo owsianą bezglutenową.

  2. Czy zamiast mąki pszennej moge użyć bezglutenowej? Jak tak to jaka będzie najlepsza jaglana, kukurydziana?

    1. Przyznam szczerze, że nie robiłam wersji bezglutenowej. W przypadku tych biszkoptów próbowałabym z kukurydzianą albo owsianą bezglutenową.

  3. Czy można dodać banana aby biszkopty były słodkie ? Czy ciasto się wtedy uda?

      1. Niestety nie, ale w sieci można znaleźć przepisy na biszkopty bez jajek. Wpisz w wyszukiwarkę „biszkopt wegański”, na pewno coś znajdziesz 🙂

      2. Chciałam zapytać o czas pieczenia. U mnie po 5 minutach były surowe. Trzymałam je 15 minut, czy to możliwe? Ciasto przy wykładaniu na papier nie było puszyste tylko zbite, czy tak właśnie powinno wyglądać?

        1. Czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika, w moim gazowym wystarcza 5 min w 180 stopniach. Jeśli u Ciebie po 5 minutach ciasto jest surowe, to piecz do momentu, aż się zrumienią z wierzchu. Ciasto powinno być puszyste, wtedy biszkopty trochę podrosną podczas pieczenia.

  4. U mnie wyszło 5 biszkoptów z tych proporcji, a ciasto było gęste i klientem, ledwo dało się nałożyć.
    Ale jajko dałam rozmiar M, może przez to.. Piekłam też prawie 15 minut w elektrycznym piekarniku.

Komentarze zamiknięte.