Jaka kaszka dla niemowlaka

Jaka kaszka dla niemowlaka? Czyli wszystko o kaszach i kaszkach

Kasza to nasiona zbóż, które zostały oczyszczone z niejadalnych części ziaren. W zależności od tego, z jakiego zboża zostały pozyskane, kasze dzielimy na: jęczmienne, ryżowe, gryczane, owsiane, pszenne, z prosa, kukurydzy itd. Jaka kaszka dla niemowlaka będzie najlepsza? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć poniżej.


Kaszki dla niemowląt a zwykłe kasze

Kasze są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, białka, wielu witamin i minerałów. Różnią się między sobą zawartością składników odżywczych oraz stopniem przetworzenia. Tak jak wszystkie produkty spożywcze, kasza im bardziej przetworzona, tym mniej wartości odżywczych zachowuje. Najzdrowsze są te, które w najmniejszym stopniu poddane zostały procesowi oczyszczania i rozdrabniania, czyli zwykłe kasze “dla dorosłych”.

Zastanawiasz się, czy maluch może jeść takie kasze? Oczywiście, że tak. Muszą być jednak odpowiednio przygotowane, tak aby dziecko sobie z nimi poradziło (np. zblendowane lub podane w formie kulek, kwadracików – więcej szczegółów na dole wpisu ⇓).

Natomiast kaszki instant są dobrym i przede wszystkim szybkim sposobem uzupełnienia diety dziecka, o ile mają prosty skład (bez cukru, aromatów i innych niepotrzebnych dodatków). Tego typu produkty powstały, aby ułatwić nam życie. Nie trzeba ich gotować, nie ma też konieczności rozdrabniania i wymyślania dodatków smakowych, tak jak w przypadku zwykłych kasz. Na pewno minusem jest to, że kaszki instant tracą wiele wartości podczas procesu produkcji, dlatego zazwyczaj są dodatkowo wzbogacone o kompleks syntetycznych witamin.

 

Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko otrzymało pełnowartościowy posiłek, przygotuj kaszę sama od podstaw. Jeśli nie masz czasu i sporadycznie dasz dziecku „sklepową” kaszkę – nie ma w tym nic złego.

Tutaj znajdziesz zestawienia kaszek instant z dobrym składem:


Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

Zboża dzielą się na glutenowe i bezglutenowe. Gluten jest mieszaniną dwóch białek roślinnych, które występują w: pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Gluten jest też jednym z najczęstszych alergenów pokarmowych zaraz po mleku. Dlatego kiedyś uważano, że organizm dziecka trzeba specjalnie przygotować na jego wprowadzenie do diety dziecka.

Aktualnie specjaliści od żywienia niemowląt twierdzą, że nie ma potrzeby specjalnego „wprowadzania” glutenu do diety dziecka. Najnowsze badania pokazują, że tzw. ekspozycja na gluten nie ma wpływu na rozwój celiakii – choroby związanej z nietolerancją glutenu. Produkty glutenowe należy wprowadzać tak samo, jak pozostałe składniki diety.

ZBOŻA GLUTENOWE I BEZGLUTENOWE (2)


Jaka kaszka dla niemowlaka na początek?

W zasadzie nie ma wielkiego znaczenia od jakiego rodzaju kaszy zaczniecie. Obecnie jednak, odchodzi się od podawania kleików ryżowych, czy kukurydzianych, na rzecz bardziej wartościowych kasz (np. jaglanej, gryczanej, owsianej). Biorąc pod uwagę to, że niemowlęta mają bardzo małe żołądki i mogą spożywać tylko niewielkie ilości posiłków stałych, warto zadbać o to, by nawet zwykła kaszka miała sporą ilość kalorii i składników odżywczych.


Na jakim mleku przygotowywać kaszę?

Od początku rozszerzania diety (czyli zazwyczaj ok. 6 miesiąca życia dziecka) kaszki można przygotowywać na wodzie, mleku krowim (niewielka ilość), mleku roślinnym (oprócz ryżowego), z dodatkiem mleka modyfikowanego lub mleka mamy.

Karmienie piersią a kaszki

Jeśli karmisz piersią, kaszki dla dziecka najlepiej przygotowywać na wodzie, swoim mleku, mleku roślinnym lub odrobinie mleka krowiego. Nie musisz kupować gotowych kaszek mlecznych dla niemowląt, mających w swoim składzie mleko modyfikowane – twoje dziecko nie potrzebuje dodatkowej porcji mleka, kiedy dostaje pierś na żądanie.

Jak przygotować kaszkę na mleku mamy?

Jeśli chcesz by smak kaszki był bardziej znajomy dla malucha, możesz do niej dodać swoje mleko. W przygotowaniu takiej kaszki najważniejsze jest to, aby temperatura mleka mamy była pomiędzy 40 a 45 stopni (tutaj się sprawdzi albo kąpiel wodna i termometr, albo podgrzewacz). Jeśli połączysz zimne mleko z kaszką, zrobi się ona rzadka i ciężko będzie ją jeść. Najłatwiej na mleku mamy zrobić kaszki instant, których nie trzeba gotować. Kaszki, które wymagają gotowania, przygotowujemy na wodzie na bardzo gęsto i po lekkim wystudzeniu łączymy z podgrzanym mlekiem mamy.

Jak przygotować kaszkę na mleku modyfikowanym?

Jeśli karmisz mlekiem modyfikowanym, kaszki możesz przygotowywać na wodzie, mleku roślinnym lub odrobinie mleka krowiego. Możesz też użyć mleka modyfikowanego, które aktualnie pije maluch, aby smak posiłku był bardziej znajomy. Najłatwiej na mleku modyfikowanym zrobić kaszki instant (bez gotowania) – mleko przygotowujesz według instrukcji na opakowaniu i dodajesz odpowiednią ilość kaszki. Jeśli używasz kaszki, którą trzeba gotować, najpierw ugotuj kaszkę na wodzie na bardzo gęsto, wystudź, a następnie dodaj przygotowane mleko modyfikowane.


Jak podawać kaszkę: łyżeczką, czy z butelki?

Podczas rozszerzania diety posiłki stałe powinny być podawane łyżeczką lub w formie do samodzielnego jedzenia rączkami. Jeżeli dziecko nie jest gotowe na jedzenie z łyżeczki lub samodzielne jedzenie, nie powinno się podawać posiłków za pomocą butelki. Brak gotowości do jedzenia oznacza, że nie tylko dziecko nie potrafi jeszcze technicznie przyjmować pokarmów, ale także jego układ trawienny nie jest na to gotowy. Więc taka kaszka podana z butelki też będzie dla niego obciążeniem.

Poza tym podając kaszkę z butelki:

  • narażamy dziecko na późniejszą nadwagę i choroby z nią związane (karmienie posiłkiem z butelki może powodować zbyt duże spożycie kalorii)
  • uniemożliwiamy naukę gryzienia i żucia oraz poznawania poszczególnych składników posiłków – jednych z najważniejszych elementów rozszerzania diety i nauki jedzenia
  • zaburzamy odczuwanie sytości i głodu – kaszka z butelki płynie znacznie szybciej niż jedzona z łyżeczki, przez to dziecko zjada więcej niż potrzebuje
  • zwiększamy ryzyko zakrztuszenia
  • zwiększamy ryzyko występowania próchnicy.

Mleko zagęszczone podaje się WYŁĄCZNIE niemowlętom z chorobą refluksową i o tym zawsze powinniśmy zadecydować w porozumieniu z lekarzem.


Jak podawać kaszkę do samodzielnego jedzenia (metodą BLW)?

Łyżeczka dla dziecka

Możesz normalnie ugotować kaszkę i wręczyć dziecku łyżeczkę – na początku pewnie niewiele trafi do brzuszka, a dziecko będzie wymagało kąpieli.

Kwadraciki z kaszy

Aby uniknąć wielkiego bałaganu, mycia ścian i kąpania dziecka, możesz ugotować kaszę na bardzo gęsto i po wystudzeniu pokroić ją w zgrabne kwadraciki, paski lub wyciąć kształty foremką, wtedy dziecku łatwo będzie je chwycić i włożyć do buzi.

Kulki z kaszy

Z kaszy można też formować kulki. Aby się dobrze lepiły, pod koniec gotowania dodaj suszone owoce (np. rodzynki, daktyle, żurawinę, morele) i całość zblenduj. Jeśli kulki dalej nie chcą się ładnie formować, możesz dodać np. odrobinę masła orzechowego.

 

Jaka kaszka dla niemowlaka najlepsza


Podsumowanie

W tym wpisie zebrałam odpowiedzi na najczęstsze pytania padające w kontekście kaszek dla niemowląt. Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości, dołącz do naszej grupy na facebooku, gdzie możesz zapytać o wszystko, co jest związane z żywieniem niemowląt. Serdecznie zapraszam 🙂


Źródła:

  1. Szajewska H., Shamir R., Mearin L., et al.: Gluten Introduction and the Risk of Coeliac Disease: A Position Paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. JPGN; 2016. 62(3): 507-513.
  2. https://celiakia.pl/
  3. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci STANDARDY MEDYCZNE, PEDIATRIA 2014
rozszerzanie diety krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *