MLEKO MODYFIKOWANE SKŁAD

Mleko modyfikowane początkowe – porównanie składu mieszanek dostępnych na rynku

Szukasz idealnego mleka modyfikowanego dla Twojego malucha? Czytasz skład, ale wydaje się być bardzo skomplikowany? Wszystkie mleka modyfikowane dostępne na rynku powinny mieć podobny skład jeśli chodzi o wartość energetyczną oraz podstawowe składniki odżywcze, ponieważ regulują go Dyrektywa Unii Europejskiej oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia. Jednak mogą one nieco różnić się między sobą jakością surowców użytych do produkcji mieszanki.


Czego unikać w składzie mleka modyfikowanego?

Najbardziej kontrowersyjne (moim zdaniem) składniki mleka modyfikowanego to:

  • syrop glukozowy,
  • lecytyna sojowa,
  • maltodekstryna,
  • olej palmowy.

Syrop glukozowy

To rodzaj cukru dodawanego do wielu produktów spożywczych w celu dosłodzenia, zagęszczenia lub zwiększenia ich objętości. Jest bardzo powszechnym wypełniaczem, ponieważ koszt jego produkcji jest znacznie niższy niż koszt cukru.

Nie ma żadnych korzyści zdrowotnych ze spożywania syropu glukozowego.

Jest on skoncentrowanym źródłem pustych kalorii. W związku z tym częste i nadmierne spożywanie syropu glukozowego może z czasem prowadzić do otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego stężenia cukru we krwi.


Lecytyna sojowa

Jest bardzo często spotykanym dodatkiem do żywności, kosmetyków, napojów, pasz zwierzęcych, nawozów, środków ochrony roślin, farb, smarów itp. W mleku modyfikowanym stanowi element wiążący składniki mleka. Lecytynę sojową otrzymuje się z oleju sojowego, poprzez jego odśluzowywanie.

Lecytyna sojowa jest przetwarzana za pomocą rozpuszczalnika chemicznego – heksanu, który uznawany jest za neurotoksynę.

Lecytyna ma szerokie działanie prozdrowotne. Pomaga m.in w obniżeniu poziomu cholesterolu, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, wspomaga pamięć oraz zapobiega powstawania kamieni żółciowych.

Czy lecytyna sojowa jest bezpieczna?

EFSA (European Food Safety Authority) uznała lecytynę sojową jak produkt nietoksyczny oraz nie powodujący raka. Jednak zgłoszono obawy, co do stosowania lecytyny w żywności dla niemowląt i małych dzieci. Natomiast Rozporządzenie Komisji Unii Europejskiej odnośnie dodatków do żywności, dopuszcza stosowanie lecytyny sojowej w żywności dla niemowląt i małych dzieci, wskazując jedynie ograniczenia ilościowe.

Ze względu na możliwość zastosowania soi genetycznie modyfikowanej (GMO) do produkcji lecytyny sojowej, a także pozostania w niej szkodliwych substancji chemicznych używanych w procesie produkcyjnym, powinniśmy unikać tego dodatku w żywności, szczególnie w produktach przeznaczonych dla najmłodszych.


Maltodekstryna

To biały proszek o neutralnym smaku, wytwarzany z kukurydzy, ryżu, skrobi ziemniaczanej lub pszenicy. Mimo roślinnego pochodzenia, jest to produkt wysoce przetworzony. Stosuje się ja głównie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym jako wypełniacz lub zagęszczacz.

Czy maltodekstryna jest bezpieczna?

Maltodekstryna posiada wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że ​​może powodować wzrost poziomu cukru we krwi, zwłaszcza jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Unikać jej powinni chorzy na cukrzycę i insulinooporność. Ponadto badania wykazały, że maltodekstryna może zmienić skład bakterii jelitowych i zwiększyć podatność na chorobyMoże wpłynąć na zahamowanie wzrostu probiotyków w układzie pokarmowym, które są ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego.

Maltodekstryna, tak jak lecytyna sojowa, jest powszechnie używana ze względu na to, że jest to tani dodatek i wypełniacz. W związku z tym, można się spodziewać, że także produkowana jest z roślin genetycznie zmodyfikowanych.


Olej palmowy

Jest to olej tłoczony z owoców i nasion palmy oleistej. Na początku obróbki olej ten ma kolor pomarańczowo-czerwony oraz wiele wartości odżywczych m.in. betakaroten, witaminę E oraz antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na żółty lub biały, jednocześnie tracąc też wyżej wymienione substancje odżywcze.

Olej palmowy w mleku modyfikowanym zastępuje znajdujący się w mleku matki kwas palmitynowy (pozostałe tłuszcze takie jak: kokosowy, rzepakowy i słonecznikowy również zawierają kwas palmitynowy, jednak w mniejszej ilości niż olej palmowy). Nie jest on tak dobrze przyswajany przez organizm dziecka, jak z pokarmu naturalnego. Badania pokazały, że kwas palmitynowy zawarty w żywności dla dzieci, tworzy razem z wapniem nierozpuszczalny związek w jelitach. Który usuwany z organizmu powoduje niedobory wapnia niezbędnego do wzrostu i rozwoju. Udowodniono także, że olej palmowy pogarsza mineralizację kości, powoduje wzdęcia, odbijanie i kolki.

Dodatkowo, warto być świadomym, jeśli chodzi o aspekt ekologiczny produkcji oleju palmowego. Proces jego zbioru ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych, co w bezpośredni sposób zagraża mieszkającym tam zwierzętom.


Mleko modyfikowane – skład

Poświęciłam chwilę, aby porównać skład mleka modyfikowanego początkowego (przeznaczonego dla niemowląt do 6 miesiąca życia), które jest dostępne na polskim rynku. I…. bardzo się rozczarowałam.

Okazało się, że tylko jedno z nich nie zawiera substancji takich jak: maltodekstryna, olej palmowy oraz lecytyna sojowa (CapriCare 1).

Na + jest to, że tylko jeden z producentów dosładza swoje mleko syropem glukozowym (Enfamil Premium 1), reszta się opamiętała 🙂

Mleko modyfikowane porównanie składu 2019
Mleko modyfikowane porównanie składu 2019

Jeśli szukasz dla Swojego dziecka mleka następnego z dobrym składem, sprawdź Porównanie składu mleka następnego.

 

Źródła:

  1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.
  2. Wendel A. and by Staff: Lecithin. Kirk‐Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, John Wiley & Sons, 2014.
  3. Re‐evaluation of lecithins (E 322) as a food additive, EFSA, 2017, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2017.4742
  4. Is Maltodextrin Bad for Me?, Healthline, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-maltodextrin-bad-for-me
  5. FDA, DIRECT FOOD SUBSTANCES AFFIRMED AS GENERALLY RECOGNIZED AS SAFE, Maltodextrin, https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=184.1444
  6. Glucose syrup sources, health risks, https://www.naturalpedia.com/glucose-syrup-sources-health-risks.html
  7. EFSA highlights high levels of suspected carcinogen in baby formula, W. Chu, https://www.foodnavigator.com/Article/2016/05/04/EFSA-highlights-high-levels-of-suspected-carcinogen-in-baby-formula
  8. Olej palmowy na celowniku, J. Wojsiat, https://biotechnologia.pl/informacje/olej-palmowy-na-celowniku,16762

4 thoughts on “Mleko modyfikowane początkowe – porównanie składu mieszanek dostępnych na rynku”

  1. To teraz mam dylemat, jestem jeszcze w ciąży, za około miesiąc rodzę boję się że nie będę mogła karmić piersią. Zastanawiam się czy wziąć ze sobą jakieś mleko modyfikowane do szpitala?

    1. Aniu, jeśli boisz się problemów z karmieniem piersią, poszukaj w swojej okolicy doradcy laktacyjnego, sprawdź też czy w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić jest dostępna poradnia laktacyjna. Wtedy od razu, w razie problemów, będziesz mogła poprosić o pomoc i może uda Ci się karmić piersią 🙂 Na wszelki wypadek możesz wziąć do szpitala próbki mleka, które wybrałaś. Nie zajmą dużo miejsca, a Ty będziesz spokojniejsza 🙂

  2. Po pierwsze piszesz o tych składnikach, jakby były jednoznacznie złe w składzie, a nie podajesz alternatyw. Np. z tym olejem palmowym: zastępuje cenny kwas palmitynowy, następnie porownujesz mm do KP mówiąc że nie jest tak dobry jak z mleka matki, co jest oczywiste bo mleko matki najlepsze ale tu chodzi o jego alternatywy, prawda? Więc jeżeli nie olej palmowy to powinna być podana jakaś jego lepsza alternatywa, bo bez niego dziecko nie otrzyma potrzebnych składników. Przy soi piszesz o GMO jako o czymś złym, a nie ma na to dowodów naukowych, to tylko ludzie sobie powtarzają. Trzecia sprawa, jeśli coś jest dopuszczone do takiego produktu jak mleko początkowe, to jest bezpieczne dla dzieci i kropka.

    1. Kasiu, dziękuję za komentarz. Masz rację, powinnam napisać, że kwas palmitynowy występuje też w innych tłuszczach (kokosowym, słonecznikowym, rzepakowym), niemniej jednak jest go najwięcej w oleju palmowym. Natomiast jeśli chodzi o GMO, nie ma jednoznacznych badań wskazujących, że żywność zmodyfikowana genetycznie ma wpływ na rozwój i zdrowie człowieka, ponieważ nie ma możliwości przeprowadzenia takich badań. Jadnak inne badania pokazują, że odkąd została wprowadzona na rynek żywność genetycznie modyfikowana zaobserwowano wzrost zachorowań na alergię, nowotwory, chorób układu trawiennego, wzrost odporności na antybiotyki oraz wzrost zaburzeń hormonalnych i płodności. Oczywiście może to nie mieć ze sobą związku, bo dowodów na to nie ma. Dlatego każdy z nas powinien mieć możliwość wyboru pomiędzy produktami modyfikowanymi, a konwencjonalnymi. Uważam, że producenci powinni dokładnie oznaczać pochodzenie składników swojego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *