W tym artykule chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na tradycyjny budyń dla niemowlaka, który doskonale sprawdzi się jako jeden z posiłków podczas rozszerzania diety. Ten delikatny i kremowy deser nie tylko posmakuje maluchowi, ale także dostarczy ważnych składników odżywczych. Warto także zaznaczyć, że przepis ten jest prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli potrzebujesz więcej takich przepisów, zajrzyj do mojego bestsellerowego e-booka 150 przepisów na dania dla niemowlaka.
Budyń dla niemowlaka — na co zwrócić uwagę?
Przygotowując budyń dla niemowlaka, istnieje kilka istotnych kwestii, na które warto zwrócić uwagę. Oto kilka ważnych wskazówek:
- wybór owoców: im bardziej dojrzałe banany wybierzesz, tym budyń będzie słodszy. Banany w tym przepisie może podmienić na inny dowolny owoc np. maliny (świeże lub mrożone).
- deser w formie budyniu bazuje na mleku krowim lub napoju roślinnym. Mleko krowie do przygotowywania posiłków dla malucha powinno być pełnotłuste np. 3,2%. Jeśli decydujesz się na napój roślinny, wybierz taki z dobrym składem. Sprawdź moje porównanie składu napojów roślinnych, aby wiedzieć, czym się kierować przy zakupie: Mleka roślinne – ranking.
- pamiętaj by po dodaniu surowego żółtka do budyniu, całość dobrze wymieszać i zagotować. Niemowlęta nie powinny otrzymywać surowych jajek do jedzenia.
Budyń dla niemowlaka — przepis
Przygotujmy razem pyszny, kremowy budyń dla niemowlaka!
Składniki
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
- ½ banana
- 1 surowe żółtko
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki mąki pszennej
- ½ łyżeczki masła
Przepis
- Banana rozgnieć widelcem lub zblenduj.
- Pół szklanki mleka wlej do rondelka. Dodaj banana oraz masło.
- Do drugiej połowy mleka dodaj żółtko oraz obie mąki. Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek.
- Mleko w rondelku zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj drugą część mleka z żółtkiem oraz mąką i energicznie mieszaj całość aż do zgęstnienia.
- Wystudź. Podawaj wystudzony, ze świeżymi owocami.
Notatki
Może Cię zainteresować: Kisiel dla niemowlaka