Gofry zazwyczaj kojarzą się nam z lekkim i chrupiącym smakołykiem podawanym z różnorodnymi dodatkami, takimi jak owoce czy bita śmietana. Jednak gofry mogą być znacznie bardziej różnorodne. Do ich przygotowania możesz użyć także warzyw. Poniżej przygotowałam przepis na pyszne gofry z cukinii – zdrową i pyszną alternatywę dla tradycyjnych wersji tego dania. Takie niesłodkie gofry mogą być bazą np. do kanapek — możesz je posmarować serkiem i przykryć warzywami lub podać z domową wędliną z piersi z kurczaka.
Gofry z cukinii — na co zwrócić uwagę?
Piekąc gofry z cukinii, istnieje kilka kluczowych kwestii, na które warto zwrócić uwagę, aby osiągnąć najlepszy smak i konsystencję.
- Przede wszystkim wybierz świeżą i zdrową cukinię. Pamiętaj, że cukinia to warzywo, które podczas obróbki puszcza dużo soku. Jeśli Twoja cukinia jest bardzo soczysta, może się okazać, że ciasto na gofry wyjdzie rzadsze. Dodaj wtedy do niego nieco więcej mąki niż w przepisie. Ciast powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Przygotowując ciasto na gofry w blenderze, na koniec dla pewności dobrze je wymieszaj łyżką, zbierając składniki od dna naczynia.
- Ciasto na gofry nakładaj do mocno rozgrzanej gofrownicy. Nie otwieraj urządzenia, jeśli jeszcze wydobywa się z niego para. Dzięki temu gofry będą bardziej wypieczone i chrupiące. Gofry warzywne najlepiej wychodzą z gofrownicy o dużej mocy.
Gofry z cukinii — przepis
Gofry warzywne to świetna przekąska zarówno dla malucha, jak i rodziców. Cukinia to warzywo pełne cennych składników odżywczych, które sprawia, że te gofry są nie tylko smaczne, ale także bardziej pożywne.
Składniki
- 1 średnia cukinia (ok 250-300g)
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej Jeśli Twoja cukinia jest bardzo soczysta, możliwe, że trzeba będzie dosypać nieco więcej mąki.
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
Przepis
- Cukinię obierz ze skórki, pokrój w mniejsze kawałki.
- Wszystkie mokre składniki umieść w pojemniku blendera i zblednuj na gładką masę.
- Następnie dodaj mąkę, sodę lub proszek do pieczenia oraz suszony czosnek i koperek.
- Nagrzej gofrownicę.
- Nalewaj ciasto i piecz gofry do momentu, aż z gofrownicy nie będzie leciała para. Gofry wystudź na kratce, aby były chrupiące.
- Gofry mogą być samodzielną przekąską. Możesz też podać je zamiast pieczywa np. z twarożkiem i warzywami.
Może Cię zainteresować: Gofry z ciecierzycy