Jesień kojarzy mi się z… bułeczkami cynamonowymi 😍 Bułeczki cynamonowe to pyszna i aromatyczna przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. W tradycyjnej wersji tego przepisu nadzienie do bułeczek to cukier wymieszany z masłem i cynamonem. Jednak dzisiaj mam specjalną wersję tego przysmaku – bez dodatku cukru. W przepisie zamiast słodkich dodatków użyjemy naturalnego musu jabłkowego ze szczyptą cynamonu, który nada bułeczkom cudowną słodycz i wyjątkowy smak. Jeśli potrzebujesz więcej takich prostych przepisów na słodkie przekąski bez dodatku cukru, zajrzyj do mojego e-booka „Słodycze bez cukru„.
Cynamon – od kiedy można podać go dziecku?
Cynamon, będący popularną przyprawą, można podawać dzieciom po ukończeniu 6. miesiąca życia, gdy maluch zaczyna próbować pokarmów stałych. Ważne jednak, aby zaczynać od małych ilości (szczypty), obserwując reakcje organizmu dziecka.
Jaki cynamon wybrać?
Warto zwrócić uwagę na rodzaj cynamonu, jaki podajesz dziecku. Istnieją dwa główne rodzaje cynamonu:
- cynamon cejloński (znany jako „prawdziwy cynamon”) – jest delikatniejszy i uważany za zdrowszy, ponieważ zawiera mniejszą ilość kumaryny, substancji, która w dużych ilościach może być szkodliwa,
- cynamon cassia – bardziej popularny i tańszy, ale zawiera więcej kumaryny.
Jeśli planujesz regularnie używać cynamonu w diecie dziecka, lepiej wybrać cynamon cejloński, który jest bezpieczniejszy na dłuższą metę. Cynamon cassia, choć jest popularnym i łatwo dostępnym rodzajem cynamonu, jest uważany za mniej odpowiedni dla małych dzieci z powodu wysokiej zawartości kumaryny. Kumaryna to naturalna substancja, która w dużych ilościach może być toksyczna i negatywnie wpływać na zdrowie, zwłaszcza na wątrobę i nerki.
Bułeczki cynamonowe dla dzieci — przepis
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki orkiszowej lub pszennej (u mnie 250 g zwykłej +250 g pełnoziarnistej)
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 opakowanie suchych drożdży
Nadzienie dla dzieci:
- 200 g musu jabłkowego
- szczypta cynamonu
Nadzienie dla dorosłych:
- 100 g miękkiego masła
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Przepis
- Do mleka dodaj drożdże, masło i łyżkę mąki. Wymieszaj i poczekaj aż zaczyn zwiększy swoją objętość.
- Następnie połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Odstaw wciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta, rozsmaruj nadzienie, zwiń jak roladę i pokrój na 12 kawałków.
- Przełóż bułeczki na blachę i odstaw na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
- Bułeczki przed pieczeniem możesz posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Piecz ok. 20 min w temp. 180 stopni (do zrumienienia)
Może Cię zainteresować: Płatki jaglane na mleku