Pyszne, wilgotne w środku muffinki marchewkowe dla dzieci. Idealne na podwieczorek, czy na wynos — na spacer lub piknik. Babeczki marchewkowe świetnie sprawdzą się też na wszelkiego rodzaju dziecięcych imprezach, urodzinach, czy balach. Mimo że nie zawierają cukru, są słodkie dzięki dodatkowi marchewki. Więcej przepisów na słodycze bez cukru, znajdziesz w moich e-bookach.
Muffinki marchewkowe dla dzieci — przepis
Muffinki marchewkowe to pyszny deser bez cukru, który na pewno przypadnie do gustu małym smakoszkom.
Składniki
- 2 szklanki startej marchewki (200 g)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (240 g)
- 1/2 szklanki płatków owsianych (60 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 150 ml wody lub mleka
- 3 duże jajka
Przepis
- Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy.
- W drugiej misce wymieszaj mokre składniki: olej, wodę/mleko, jajka, oraz startą marchewkę.
- Następnie wymieszaj składniki mokre z suchymi z pomocą łyżki.
- Masę wyłóż do foremek na muffinki i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Uwaga — to nie są słodkie muffinki! Jeśli chcesz je dosłodzić, dodaj do nich przed pieczeniem posiekane rodzynki, suszone daktyle lub suszone morele.
Notatki
Może Cię zainteresować: Tort leśny mech