Cukinia to takie wdzięczne warzywo, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją dodać zarówno do mięsnego sosu, ugotować z niej zupę albo upiec z nią ciasto. My ostatnio zajadamy się pasztetem z cukinii.
Pasztet z cukinii to ciekawa alternatywa pasztetu przygotowanego z mięsa. Podobnie jak pasztet tradycyjny można go stosować do kanapek, ale także podać dziecku jako osobne danie. Do tego bardzo zdrowe i smaczne.
Sprzęt
- keksówka
Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 małe marchewki
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 0,5 szklanki kaszy manny lub kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- szczypta pieprzu
Przepis
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
- Cukinię i marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach
- Starte warzywa przełóż na sito i odciśnij, aby pozbyć się soku
- Odsączone warzywa przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę oraz czosnek
- Dołóż pozostałe składniki i chwilę wyrabiaj ręką
- Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną
- Do naczynia przełóż masę, wyrównaj i piecz ok. godzinę
- Po tym czasie pasztet z cukinii wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
Notatki
Składniki powinny wystarczyć na keksówkę. Pasztet najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce.
Może Cię zainteresować: Serek z jogurtu greckiego