pasztet z cukinii przepis

Pasztet z cukinii

Cukinia to takie wdzięczne warzywo, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją dodać zarówno do mięsnego sosu, ugotować z niej zupę albo upiec z nią ciasto. My ostatnio zajadamy się pasztetem z cukinii.

Pasztet z cukinii to ciekawa alternatywa pasztetu przygotowanego z mięsa. Podobnie jak pasztet tradycyjny można go stosować do kanapek, ale także podać dziecku jako osobne danie. Do tego bardzo zdrowe i smaczne.
Przygotowanie 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Kolacja, Śniadanie
Porcje 4

Sprzęt

  • keksówka

Składniki
  

  • 1 kg cukinii
  • 2 małe marchewki
  • 0,5 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 szklanki kaszy manny lub kukurydzianej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • szczypta pieprzu

Przepis
 

  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
  • Cukinię i marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach
  • Starte warzywa przełóż na sito i odciśnij, aby pozbyć się soku
  • Odsączone warzywa przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę oraz czosnek
  • Dołóż pozostałe składniki i chwilę wyrabiaj ręką
  • Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną
  • Do naczynia przełóż masę, wyrównaj i piecz ok. godzinę
  • Po tym czasie pasztet z cukinii wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Notatki

Składniki powinny wystarczyć na keksówkę.
Pasztet najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce.
pasztet z cukinii
pasztet z cukinii
słowa kluczowe cukinia, pasztet

 

Może Cię zainteresować: Serek z jogurtu greckiego