Cukinia to takie wdzięczne warzywo, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją dodać zarówno do mięsnego sosu, ugotować z niej zupę albo upiec z nią ciasto. My ostatnio zajadamy się pasztetem z cukinii.
⠀Składniki na keksówkę:
- 1 kg cukinii
- 2 małe marchewki
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- ½ szklanki kaszy manny lub kukurydzianej
- 2 jajka
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Cukinię i marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte warzywa przełóż na sito i odciśnij, aby pozbyć się soku. Odsączone warzywa przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę oraz czosnek. Dołóż pozostałe składniki i chwilę wyrabiaj ręką. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Do naczynia przełóż masę, wyrównaj i piecz ok. godzinę. Po tym czasie pasztet z cukinii wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce.
