Cukinia to takie wdzięczne warzywo, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją dodać zarówno do mięsnego sosu, ugotować z niej zupę albo upiec z nią ciasto. My ostatnio zajadamy się pasztetem z cukinii.
Pasztet z cukinii to ciekawa alternatywa pasztetu przygotowanego z mięsa. Podobnie jak pasztet tradycyjny można go stosować do kanapek, ale także podać dziecku jako osobne danie. Do tego bardzo zdrowe i smaczne.
Przygotowanie 30 minutyminut
Czas gotowania 1 godzinagodzinę
Danie Kolacja, Śniadanie
Porcje 4
Sprzęt
keksówka
Składniki
1kgcukinii
2małemarchewki
0,5cebuli
2ząbkiczosnku
3łyżkioleju
0,5szklankikaszy manny lub kukurydzianej
1łyżkaposiekanej natki pietruszki
1łyżkaposiekanego koperku
szczyptapieprzu
Przepis
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni
Cukinię i marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach
Starte warzywa przełóż na sito i odciśnij, aby pozbyć się soku
Odsączone warzywa przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę oraz czosnek
Dołóż pozostałe składniki i chwilę wyrabiaj ręką
Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną
Do naczynia przełóż masę, wyrównaj i piecz ok. godzinę
Po tym czasie pasztet z cukinii wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
Notatki
Składniki powinny wystarczyć na keksówkę.Pasztet najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce.pasztet z cukinii
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Korzystając z tej strony akceptujesz także politykę prywatnościokPolityka prywatności