pasztet z cukinii przepis

Pasztet z cukinii

Cukinia to takie wdzięczne warzywo, że pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją dodać zarówno do mięsnego sosu, ugotować z niej zupę albo upiec z nią ciasto. My ostatnio zajadamy się pasztetem z cukinii.

 

Składniki na keksówkę:

  • 1 kg cukinii
  • 2 małe marchewki
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • ½ szklanki kaszy manny lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżka posiekanego koperku
  • szczypta pieprzu

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Cukinię i marchewkę umyj i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte warzywa przełóż na sito i odciśnij, aby pozbyć się soku. Odsączone warzywa przełóż do miski, dodaj startą na tarce cebulę oraz czosnek. Dołóż pozostałe składniki i chwilę wyrabiaj ręką. Naczynie do zapiekania posmaruj olejem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Do naczynia przełóż masę, wyrównaj i piecz ok. godzinę. Po tym czasie pasztet z cukinii wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Najlepiej się kroi po kilku godzinach w lodówce.

 

pasztet z cukinii
pasztet z cukinii

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *