Podawanie dziecku potraw z rodzinnego stołu to wielkie ułatwienie dla osoby przygotowującej posiłki. Nie trzeba wtedy gotować dań specjalnie dla maluszka. Jednak należy uważać na to, co ląduje w posiłku, ponieważ podczas rozszerzania diety niemowlaka powinniśmy unikać kilku produktów m.in. soli i cukru. Sól w diecie niemowlaka powinniśmy mocno ograniczać, a najlepiej w ogóle jej unikać w pierwszym roku życia dziecka. Jak jest bezpieczna ilość soli w diecie niemowlaka? Od kiedy można solić posiłki dla dziecka? Tego dowiesz się z poniższego artykułu.
Sól w diecie niemowlaka – aktualne zalecenia
Zarówno polscy eksperci, jak i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) są zgodni w kwestii dosalania posiłków dla niemowląt. Potraw dla niemowląt nie wolno solić. Należy także unikać mocno słonych, przetworzonych produktów np. kostek rosołowych, czy dań w proszku.
„Zgodnie z aktualnymi zaleceniami należy unikać dodawania soli kuchennej do diety niemowląt. WHO zaleca zmniejszone spożycie soli u dzieci, aby uniknąć szkodliwego wzrostu ciśnienia tętniczego w późniejszym wieku. Chociaż zalecenia te dotyczą dzieci > 2. r.ż., unikanie dosalania pokarmów we wczesnym okresie życia może mieć korzystne znaczenie w kształtowaniu prawidłowych preferencji żywieniowych w wieku późniejszym.”
Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, 2021
Czy niemowlę potrzebuje soli?
Sól to inaczej NaCl (chlorek sodu). Sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem w naszym organizmie, a głównym jego źródłem w naszej diecie jest właśnie sól kuchenna oraz słone produkty, które na codzień jemy. Mimo że sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, niemowlęta w pierwszym roku życia potrzebują jej bardzo mało. Ich nerki nie są jeszcze w pełni rozwinięte i nie są w stanie efektywnie przetwarzać nadmiaru sodu.
Sód zawarty w mleku mamy lub modyfikowanym całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu niemowlaka na ten składnik diety w pierwszym półroczu życia dziecka. Natomiast w drugim półroczu (okres rozszerzania diety) solenie posiłków dalej nie jest wskazane, ponieważ sód naturalnie występujący w żywności, którą podajemy dziecku jest wystarczający.
Dlaczego należy unikać soli?
Eksperci od żywienia niemowląt przekonują, że unikanie soli w diecie:
- pomaga kształtować właściwe preferencje żywieniowe,
- zmniejsza ryzyko występowania chorób cywilizacyjnych dietozależnych w późniejszych latach,
- może mieć wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego w późniejszym wieku,
- pozwala poznać dziecku prawdziwe smaki poszczególnych składników.
Więcej informacji o produktach, których należy unikać w diecie niemowlaka znajdziesz w artykule: Czego nie podawać niemowlakowi?
„Jak posolisz, to na pewno zje”
Niemowlętom brak soli w potrawach wcale nie przeszkadza, ponieważ nie są one przyzwyczajone do słonego smaku, tak jak my dorośli. To, co nam wydaje się mdłą marchewką, czy niesmacznym przecierem z brokuła, dla takiego malucha może być pysznym nowym smakiem. Dlatego nie warto sugerować się własnymi preferencjami, czy namową bliskich, aby dodatkowo posolić posiłek. Często spotykam się z tym, że rodzice dosalają lub dosładzają posiłki dla niemowlaka, aby ten chętniej je jadł. Moim zdaniem, nie jest to dobre rozwiązanie. Brak chęci jedzenia u dziecka może wynikać z wielu innych powodów niż brak soli, czy cukru.
Sól w diecie niemowlaka — jaka ilość jest bezpieczna?
Według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci dzienne spożycie sodu w diecie dziecka wynosi:
- do 6.miesiąca życia ok. 120 mg i jest w całości pokrywane w ramach spożywanego mleka kobiecego lub mleka modyfikowanego;
- od 7. do 11. miesiąca życia dieta dziecka powinna zawierać nie więcej niż 0,2 g soli dziennie.
Oznacza to, że w pierwszym półroczu, całkowite zapotrzebowanie na sód pokrywa mleko mamy lub mleko modyfikowane. Natomiast w drugim półroczu dodatkowe ilości sodu dziecko czerpie z produktów, które zjada podczas rozszerzania diety.
Sól po roku — ile można posolić?
Brytyjski NHS podaje, że dzieci w wieku:
- 1 do 3 lat powinny spożywać nie więcej niż 2 g soli dziennie (0,8 g sodu)
- 4 do 6 lat powinny spożywać nie więcej niż 3 g soli dziennie (1,2 g sodu)
- 7 do 10 lat powinny spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie (2 g sodu)
- 11 lat i powyżej powinny spożywać nie więcej niż 6 g soli dziennie (2,4 g sodu)
Dorośli natomiast powinni zjadać nie więcej niż 6 g soli dziennie (2,4 g sodu) – około 1 łyżeczki.
Jak ograniczać sól w diecie niemowlaka?
- Przede wszystkim nie solimy potraw, które będzie jadło także małe dziecko. Swoje danie możemy dosolić na talerzu.
- Wybieramy produkty nieprzetworzone. W procesie produkcji dodawane są znaczące ilości soli, w związku z tym w produktach przetworzonych zawartość sodu może być nawet KILKASET razy większa niż w świeżych produktach. Np. groszek zielony zawiera 2 mg sodu na 100 g, ten sam groszek konserwowy zawiera już 178 mg na 100 g produktu.
- Czytamy etykiety — sprawdzamy zawartość soli w produkcie.
- Dodajemy zioła i przyprawy zamiast soli.
- Do przygotowania potraw używamy świeżych produktów.
- Warzywa konserwowe np. groszek, fasolę, dokładnie płuczemy przed dodaniem do potrawy.
Przygotowujesz się do rozszerzania diety?
Sprawdź mój PAKIET PREMIUM, który pomoże Ci bezpiecznie, bez stresu i z przyjemnością przejść przez etap rozszerzania diety Twojego maluszka 😊
Dzięki niemu dowiesz się:
- jak bezpiecznie zacząć rozszerzanie diety
- co po kolei wprowadzić do jadłospisu 6 miesięcznego dziecka
- jakie produkty warto wybierać dla dziecka
- jak dobrze zbilansować dietę niemowlaka, aby zdrowo rósł
W Pakiecie Premium znajdziesz też 150 przepisów na dania dla niemowlaka, które ułatwią Ci gotowanie dla Twojego maluszka ❤
A dodatkowo otrzymasz pakiet planerów do rozszerzania diety, czyli:
- listę produktów do wprowadzenia — pomoże Ci w oznaczaniu tego, co dziecko już jadło oraz czego maluch jeszcze może spróbować,
- tygodniowy planer posiłków – ułatwi Ci planowanie posiłków dla dziecka i całej rodziny,
- listę produktów bogatych w żelazo – to kluczowy składnik diety niemowląt, dzięki tej liście będziesz mogła zadbać o jego wysoką ilość w jadłospisie maluszka.
Źródła:
- Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2021
- NHS, Salt: the facts, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/salt-nutrition/