ciasteczka dla dzieci porównanie składu

Ciasteczka dla dzieci – porównanie składu

Dzisiaj pod lupę wzięłam ciasteczka dla dzieci. Sprawdzimy, czy faktycznie ciasteczka dla niemowląt są bez cukru, jak zapewniają producenci. I czy niemowlęta podczas rozszerzania diety w ogóle potrzebują słodkich przekąsek między posiłkami. Jeśli interesuje Cię ten temat, zapraszam do lektury.

Słodkie przekąski dla niemowląt?

Pewnie się domyślasz, że niemowlęta w zasadzie nie potrzebują ciasteczek, czy innych sklepowych przekąsek między posiłkami. Zgodnie z aktualnych schematem rozszerzania diety, wystarczy, że zapewnimy im zdrowe, odżywcze posiłki główne i mleko na żądanie 🙂 Jeśli jednak decydujemy się podawać dziecku przekąski, ważne jest, aby były one pokarmem wartościowym, bogatym w składniki odżywcze, a nie pustymi kaloriami. Mogą to być np. świeże lub gotowane warzywa, owoce, czy domowe wartościowe słodycze bez cukru.

Pamiętajmy, że niemowlęta mają małe żołądki, więc mogą w nich pomieścić stosunkowo niewielkie ilości jedzenia. Dlatego taki maluszek po zjedzeniu 2 ciasteczek, czy chrupków między posiłkami może odmówić jedzenia obiadu, czy wypicia mleka (czyli najbardziej wartościowych dla niego posiłków). W związku z tym ważne jest, aby w każdej porcji jedzenia, jaką otrzymuje dziecko (nawet jeśli jest to przekąska) zmieścić sporo składników odżywczych. Produkty spożywcze o dużej zawartości składników odżywczych nazywamy produktami gęstymi odżywczo.

Niestety ciasteczka ze sklepu, nawet te z dobrym składem nie należą do  najbardziej wartościowych produktów. Dlatego te i inne sklepowe przekąski nie powinny być stałym elementem codziennej diety malucha, a tylko produktem okazjonalnym, podawanym w rozsądnych ilościach.

Ciasteczka bez cukru, czy na pewno?

Wielu producentów słodyczy dla najmłodszych chwali się na opakowaniu „ciasteczka nie zawierają cukru”, „ciasteczka bez cukru”, „ciasteczka idealne dla niemowląt”. A w tabeli wartości odżywczych zawartość cukru jest dość znaczna. Co to oznacza? Najczęściej oznacza to, że producent zamiast zwykłego cukru dodał inne słodzidło np. zagęszczony sok owocowy/koncentrat soku, syrop ryżowy, syrop glukozowy, syrop fruktozowy czy miód. Pamiętaj, aby zawsze sprawdzać skład.

Sok zagęszczony – czy faktycznie taki zły?

To, że małe dziecko nie powinno dostawać dosładzanych produktów wydaje się oczywiste. Ale często pytacie, co złego jest w zagęszczonym soku?

Sok zagęszczony to produkt otrzymany z soku owocowego lub warzywnego, poprzez odparowanie określonej ilości wody. W wyniku zagęszczenia soku jego masa i objętość może zmniejszyć się nawet 6-krotnie. Soki to świetne źródło witamin. Jedak lepszym ich źródłem są na pewno świeże, nieprzetworzone owoce i warzywa, które zawierają także błonnik zapewniający nam uczucie sytości. Soki to przede wszystkim źródło cukru — fruktozy.

Wróćmy do tych soków zagęszczonych i zastanówmy się, co zostanie ze szklanki soku, którą będziemy podgrzewać do momentu, aż jej objętość zmniejszy się 6 krotnie?

Gęsty słodki syrop.

To właśnie kryje się pod nazwą „zagęszczony sok owocowy” czy „koncentrat soku”. Czy są tam jeszcze jakieś witaminy? Możliwe, ale przede wszystkim jest tam ogromna ilość cukru w skoncentrowanej formie.

Podsumowując, ciasteczka, czy inne słodycze dla dzieci posłodzone zagęszczonym sokiem, to takie same słodycze jak te z dodatkiem zwykłego cukru.

Ciasteczka dla dzieci – porównanie składu

Jak łatwo się domyśleć, skład ciasteczek dla niemowląt i małych dzieci nigdy nie będzie idealny. Zazwyczaj jest to po prostu mąka pszenna, cukier (biały, trzcinowy, pod postacią zagęszczonego soku lub syropu), olej i spulchniacze. Niektóre ciasteczka dla dzieci zawierają też dodatki witamin. W składzie ciasteczek dla maluchów znajdziemy także aromaty, barwniki oraz emulgatory.

Na poniższym zestawieniu ciasteczek dla niemowląt i małych dzieci zaznaczyłam na czerwono cukier i inne substancje słodzące, aby pokazać Ci, że  niektórzy producenci żywności nie żałują go nawet w produktach dla najmłodszych. Na zestawieniu wyraźnie widać, że ciasteczka dedykowane niemowlakom od 8, czy 10 miesiąca życia niewiele różnią się od zwykłych biszkoptów, czy herbatników.

 

ciasteczka dla dzieci porównanie składu
Kliknij, aby powiększyć obrazek

 

Jak zatem wybierać ciasteczka dla dzieci?

Sklepowe ciasteczka, czy słodkie, czy te trochę mniej słodkie to na pewno nie jest dobry produkt dla niemowlaka. Jeśli szukasz ciasteczek dla starszego dziecka, kieruj się zasadą krótkiego składu. Ja osobiście od czasu do czasu kupuję ciasteczka z prostym składem, zwracam uwagę, aby nie zawierały zbędnych dodatków. Im prostszy i krótszy skład, tym lepiej. Warto też szukać przekąsek, których skład to nie tylko mąka pszenna, cukier i olej. Obecnie można znaleźć wiele rodzajów ciasteczek np. jaglane, gryczane, owsiane, z masłem orzechowym, czy migdałowym, pestkami dyni, słoneczknika itp. Warto zwrócić na nie uwagę. Poniżej podałam kilka przykładów. Oczywiście te ciastka też zawierają sporo cukru, ale ich skład jest bogatszy niż skład zwykłych herbatników, czy biszkoptów dla niemowlaka.

 

ciasteczka z dobrym składem 2023
Kliknij, aby powiększyć obrazek

Ciasteczka dla dzieci – domowe przepisy

Jeśli masz czas i ochotę, warto rozważyć samodzielne przygotowanie ciasteczek w domu. Dzięki temu masz pełną kontrolę nad składnikami, które znajdą się w wypieku. Z jakich przepisów korzystać? Najlepiej takich bez dodatku białego cukru, syropów, czy słodzików. Domowe wypieki możesz „posłodzić” owocami. Świetnie do tego celu nadają się banany, mango, przecier jabłkowy, czy gruszkowy. Jako słodkiego dodatku do ciasta możesz też użyć suszonych owców np. daktyli, moreli, czy rodzynek. Przepisy na takie domowe wypieki słodzone wyłącznie owocami znajdziesz w moim e-booku Słodycze bez dodatku cukru.

 

SŁODYCZE BEZ CUKRU EBOOK

 

Może Cię zainteresować: Kruche ciasteczka bez cukru

 

 

5 komentarzy dla “Ciasteczka dla dzieci – porównanie składu”

  1. Bardzo pomocny artykuł 😊 dobrze, że ktoś kto się zna na takich rzeczach publikuje to w internecie, aby inne mamy miały do tego dostęp. Dziękuję!

  2. Zastanawiam się czy bardziej szkodliwe niż cukier są emulgatory i substancje spulchniające???

    1. Cześć Dorota, skład ciastek orkiszowych: „64% mąka z pszenicy orkisz, syrop ryżowy, olej słonecznikowy, witamina B1 (tiamina)” – czyli te ciastka są posłodzone syropem ryżowym. Można się spodziewać, że jest go tam sporo, skoro jest na 2 miejscu na liście składników. Myślę, że to na pewno lepszy zamiennik dla innych popularnych ciastek, które zawierają masę cukru i polepszaczy, ale jednak nie jest to produkt odpowiedni dla dziecka 8msc+ (jak na opakowaniu sugeruje producent).

Komentarze zamiknięte.