Pachnące latem, pyszne babeczki jagodowe bez cukru.
⠀Składniki na 12 babeczek:
- 2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka wody/mleka/napoju roślinnego
- 1/2 szklanki jagód (u mnie mrożone)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre oddzielnie w drugiej. Następnie energicznie mieszamy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie. Posypujemy babeczki jagodami (nie trzeba ich rozmrażać). Pieczemy ok. 20 min (aż do suchego patyczka).
Czy babeczki powinny być takie brązowe jak na zdjęciu? Pięke już ponad 20 min.a one nadal blade…
Tak, u mnie wychodzą takie lekko przypieczone, pewnie wszystko zależy od piekarnika.
Robię już kolejny raz a dziś z podwójnej porcji bo są przepyszne ❤❤❤
Wyszły trochę gliniaste:(
Wypieki z mąką pełnoziarnistą są trochę bardziej zbite i „ciężkie” niż z białą mąką.
Zgadzam się, że 20 min to mało. Ja po 15 min dałam termoobieg i piekłam 25 min, potem jeszcze 5 min w ciepłym piekarniku. Wyszły super, zobaczymy tylko czy młodemu posmakują, bi dla mnie to ewidentnie brakuje cukru😅