Babeczki jagodowe bez dodatku cukru to świetna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Pyszne puszyste ciasto sprawia, że babeczki smakują zawsze wyśmienicie, a najlepiej, gdy są świeże. Jagody można zastąpić jagodami mrożonymi, więc babeczki można przygotować o każdej porze roku.
Przepyszne babeczki dla niemowlaka z jagodami bez dodatku cukru.
Sprzęt
- foremki
Składniki
- 2 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka wody/mleka/napoju roślinnego
- 1/2 szklanki jagód (u mnie mrożone)
Przepis
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre oddzielnie w drugiej.
- Następnie energicznie mieszamy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Nakładamy do papilotek lub silikonowych foremek zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie.
- Posypujemy babeczki jagodami (nie trzeba ich rozmrażać).
- Pieczemy ok. 20 min (aż do suchego patyczka).
Może Cię zainteresować: Muffinki dyniowe
Czy babeczki powinny być takie brązowe jak na zdjęciu? Pięke już ponad 20 min.a one nadal blade…
Tak, u mnie wychodzą takie lekko przypieczone, pewnie wszystko zależy od piekarnika.
Robię już kolejny raz a dziś z podwójnej porcji bo są przepyszne ❤❤❤
Wyszły trochę gliniaste:(
Wypieki z mąką pełnoziarnistą są trochę bardziej zbite i „ciężkie” niż z białą mąką.
Zgadzam się, że 20 min to mało. Ja po 15 min dałam termoobieg i piekłam 25 min, potem jeszcze 5 min w ciepłym piekarniku. Wyszły super, zobaczymy tylko czy młodemu posmakują, bi dla mnie to ewidentnie brakuje cukru😅