ciasteczka z ciecierzycy

Ciasteczka z ciecierzycy

Bardzo orzechowe, pyszne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasteczka z ciecierzycy. Przepis pochodzi z e-booka ŻELAZO NATURALNIE. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, zerknij tutaj: Przepisy bogate w żelazo.
⠀⠀


Składniki na 9 dużych ciasteczek:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 namoczonych wcześniej daktyli
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dla starszych dzieci i dorosłych: kawałki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą. Daktyle także odsącz z nadmiaru wody, ale jej nie wylewaj. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formuj ciasteczka. Jeśli ciasteczka będą dla starszych dzieci lub dorosłych, możesz je dodatkowo posypać pokruszoną gorzką czekoladą i powciskać ją delikatnie w ciasteczka. Piecz ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *