Bardzo orzechowe, pyszne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasteczka z ciecierzycy. Przepis pochodzi z e-booka ŻELAZO NATURALNIE. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, zerknij tutaj: Przepisy bogate w żelazo.
⠀⠀
⠀Składniki na 9 dużych ciasteczek:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
- 2 łyżki masła orzechowego
- 5 namoczonych wcześniej daktyli
- 3 łyżki zmielonych pestek dyni
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dla starszych dzieci i dorosłych: kawałki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą. Daktyle także odsącz z nadmiaru wody, ale jej nie wylewaj. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formuj ciasteczka. Jeśli ciasteczka będą dla starszych dzieci lub dorosłych, możesz je dodatkowo posypać pokruszoną gorzką czekoladą i powciskać ją delikatnie w ciasteczka. Piecz ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.