ciasteczka z ciecierzycy

Ciasteczka z ciecierzycy

Bardzo orzechowe, pyszne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasteczka z ciecierzycy. Przepis pochodzi z e-booka ŻELAZO NATURALNIE. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, zerknij tutaj: Przepisy bogate w żelazo.
⠀⠀


Składniki na 9 dużych ciasteczek:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 namoczonych wcześniej daktyli
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dla starszych dzieci i dorosłych: kawałki gorzkiej czekolady

 

Przygotowanie:

Ciecierzycę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą. Daktyle także odsącz z nadmiaru wody, ale jej nie wylewaj. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formuj ciasteczka. Jeśli ciasteczka będą dla starszych dzieci lub dorosłych, możesz je dodatkowo posypać pokruszoną gorzką czekoladą i powciskać ją delikatnie w ciasteczka. Piecz ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

 

 

2 komentarzy dla “Ciasteczka z ciecierzycy”

    1. Masło orzechowe można podmienić np. na pastę kokosową, masło migdałowe lub inne dowolne. Nie pomijałabym tego składnika, bo to on nadaje smak ciasteczkom.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *