ciasteczka z ciecierzycy

Ciasteczka z ciecierzycy

Bardzo orzechowe, pyszne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasteczka z ciecierzycy. Przepis pochodzi z e-booka ŻELAZO NATURALNIE. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, zerknij tutaj: Przepisy bogate w żelazo.
⠀⠀

Przepyszne ciasteczka z ciecierzycy. Można podawać jako przekąskę pomiędzy posiłkami jaki dodatek do posiłków dla niemowlaka.
Przygotowanie 15 mins
Czas gotowania 15 mins
W SUMIE 30 mins
Danie przekąska
Porcje 9 ciasteczek

Składniki
  

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 namoczonych wcześniej daktyli
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis
 

  • Ciecierzycę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Daktyle także odsącz z nadmiaru wody, ale jej nie wylewaj.
  • Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli.
  • Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formuj ciasteczka. Jeśli ciasteczka będą dla starszych dzieci lub dorosłych, możesz je dodatkowo posypać pokruszoną gorzką czekoladą i powciskać ją delikatnie w ciasteczka.
  • Piecz ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Notatki

ciasteczka z ciecierzycy
ciasteczka z ciecierzycy
słowa kluczowe ciasteczka, ciasteczka dla niemowlaka

2 komentarzy dla “Ciasteczka z ciecierzycy”

    1. Masło orzechowe można podmienić np. na pastę kokosową, masło migdałowe lub inne dowolne. Nie pomijałabym tego składnika, bo to on nadaje smak ciasteczkom.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating