ciasteczka z ciecierzycy

Ciasteczka z ciecierzycy

Bardzo orzechowe, pyszne, miękkie i rozpływające się w ustach ciasteczka z ciecierzycy. Przepis pochodzi z e-booka ŻELAZO NATURALNIE. Jeśli potrzebujesz więcej przepisów bogatych w żelazo, zerknij tutaj: Przepisy bogate w żelazo.
⠀⠀

Przepyszne ciasteczka z ciecierzycy. Można podawać jako przekąskę pomiędzy posiłkami jaki dodatek do posiłków dla niemowlaka.
Przygotowanie 15 mins
Czas gotowania 15 mins
W SUMIE 30 mins
Danie przekąska
Porcje 9 ciasteczek

Składniki
  

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoika)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 5 namoczonych wcześniej daktyli
  • 3 łyżki zmielonych pestek dyni
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis
 

  • Ciecierzycę odsącz i przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Daktyle także odsącz z nadmiaru wody, ale jej nie wylewaj.
  • Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody z moczenia daktyli.
  • Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia i za pomocą łyżki formuj ciasteczka. Jeśli ciasteczka będą dla starszych dzieci lub dorosłych, możesz je dodatkowo posypać pokruszoną gorzką czekoladą i powciskać ją delikatnie w ciasteczka.
  • Piecz ok. 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż nabiorą złotego koloru.

Notatki

ciasteczka z ciecierzycy
ciasteczka z ciecierzycy
słowa kluczowe ciasteczka, ciasteczka dla niemowlaka

2 komentarzy dla “Ciasteczka z ciecierzycy”

  1. Czym można zamienić masło orzechowe? Albo czy można je pominąć?

    1. Masło orzechowe można podmienić np. na pastę kokosową, masło migdałowe lub inne dowolne. Nie pomijałabym tego składnika, bo to on nadaje smak ciasteczkom.

Komentarze zamiknięte.