Wprowadzanie do diety niemowlęcia nowych dań o różnych smakach i konsystencjach to ważny etap jego rozwoju. Pieczona owsianka to doskonały wybór, który dostarczy nie tylko doznań smakowych, ale także wielu składników odżywczych. To łatwe, szybkie w przygotowaniu i zdrowe danie, które sprawdzi się podczas rozszerzania diety niemowlaka metodą BLW. Taką owsiankę po wystudzeniu możesz pokroić w kawałki, które łatwo będzie maluchowi chwycić i samemu włożyć do buzi.
Pieczona owsianka z bananem i dynią
Owsianka jest znana z tego, że jest bogatym źródłem błonnika, witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka. Dodatek dyni dostarcza cennych witamin, takich jak witamina A, C i E. Banany natomiast są źródłem naturalnej słodyczy oraz zawierają potas, witaminy B6 i C. Dodatek jajek sprawia, że danie będzie bardziej gęste odżywczo i kaloryczne, co jest kluczowe, jeśli chodzi o rozszerzanie diety niemowląt. Owsianka zawiera również rodzynki – kupując ten produkt zwróć uwagę na skład, wybieraj rodzynki bez dodatku substancji konserwujących.
Pieczona owsianka – przepis
Składniki
- 1 duży banan
- 1/2 szklanki puree z dyni* Puree z dyni możesz podmienić np. na puree/mus z marchwi, batata, jabłka lub gruszki.
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 duże jajka
- garść posiekanych rodzynek
- szczypta cynamonu
Przepis
- Rodzynki posiekaj drobno.
- Banana, puree z dyni i jajka zblenduj na gładką masę.
- Dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj.
- Ciasto wylej do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wyjęciu z piekarnika owsiankę wystudź, a następnie pokrój.
Notatki
Może Cię zainteresować: Muffinki dyniowe