Pieczony naleśnik, czyli tzw. baby dutch to szybki przepis na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Robi się w zasadzie sam, wystarczy wymieszać składniki, przelać do foremki i włożyć do piekarnika. Jeśli potrzebujesz więcej takich prostych i szybkich przepisów, sprawdź moje 150 przepisów na dania dla niemowlaka.
Pieczony naleśnik świetnie smakuje z sezonowymi owocami, twarożkiem lub polany musem owocowym.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka krowiego lub napoju roślinnego
- 1 szklanka mąki pszennej, orkiszowej lub owsianej
- odrobina masła klarowanego lub innego tłuszczu
- owoce sezonowe, np. śliwki, borówki, maliny
Przepis
- Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby zdążyły się ogrzać.
- Owoce umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Piekarnik nagrzej do 220 stopni.
- Foremkę do zapiekania wysmaruj masłem klarowanym i włóż do piekarnika, aby się nagrzała.
- Składniki ciasta przełóż do miski i połącz za pomocą blendera.
- Wyjmij gorącą foremkę, wlej do niej ciasto i połóż na nim owoce.
- Włóż do piekarnika i piecz ok. 20 minut, aż do zrumienienia brzegów. Wyjmij i wystudź.