miękkie pierniczki bez miodu

Pierniczki bez miodu (miękkie)

Dzisiaj dzielę się z Wami swoim sprawdzonym przepisem na miękkie pierniczki bez miodu (mogą je zjeść nawet niemowlaki podczas rozszerzania diety). Najlepiej od razu upiec je z podwójnej porcji składników, bo po wyjęciu z piekarnika znikają w bardzo szybkim tempie 😉

Pierniczki bez miodu – dlaczego?

W moich pierniczkach nie znajdziesz miodu – dlaczego? Ponieważ miód mimo wielu swoich zalet, może też być bardzo niebezpieczny dla niemowląt. W miodzie mogą występować przetrwalniki Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), które powodują botulizm dziecięcy. To poważna choroba, która atakuje układ nerwowy organizmu. Objawy botulizmu to: trudność w oddychaniu, porażenie mięśni, a nawet śmierć.

Trzeba pamiętać, że jad kiełbasiany jest najbardziej niebezpieczny dla niemowląt. U takich maluszków flora jelitowa nie jest w pełni rozwinięta, umożliwia to zarodnikom Clostridium botulinum obecnym w miodzie, wytwarzać formy wegetatywne laseczek jadu kiełbasianego, które produkują toksynę botulinową. Więcej na ten temat możesz poczytać w artykule: Czy niemowlę może jeść miód?

Pewnie zastanawiasz się, czy taki miód w pierniczkach, który jest poddany obróbce termicznej, jest nadal niebezpieczny?

Większość specjalistów rekomenduje, aby niemowlętom do 12 miesiąca życia w ogóle nie podawać miodu (gotowanego i pieczonego także). Ja też jestem tego zdania. Poza tym miód poddany obróbce termicznej traci swoje prozdrowotne właściwości i staje się po prostu cukrem, którego także należy unikać w diecie niemowląt 🙂

Pierniczki bez miodu — przepis

Pierniczki z poniższego przepisu nie zawierają cukru ani miodu. Za ich słodycz odpowiadają daktyle, które dodajemy w formie musu do ciasta. Te miękkie pierniczki to naprawdę pyszny i zdrowy sposób na słodką przekąskę w okresie przedświątecznym.
5 from 1 vote
Przygotowanie 30 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Danie Deser, Na święta, Podwieczorek
Porcje 30 sztuk

Składniki
  

  • 250 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 50 g masła
  • 4 łyżki musu z daktyli (10 szt. suszonych daktyli)
  • 4 łyżki mleka lub napoju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw (cynamon, imbir, goździki, kardamon, pieprz czarny, ziele angielskie)
  • 1 łyżeczka sody

Przepis
 

  • Daktyle przełóż do pojemnika blendera i zalej ciepłą wodą (tylko tyle, aby woda zakryła daktyle). Odstaw na 10 minut. Po tym czasie zblenduj daktyle z wodą, aż do powstania gładkiego musu.
  • Masło posiekaj w mniejsze kawałki.
  • Suche składniki przesiej do miski. Dodaj masło, jajko, mleko i mus z daktyli.
  • Wyrabiaj ciasto ręką lub robotem aż stanie się jednolite i gładkie.
  • Następnie rozwałkuj cienko i wycinaj ciasteczka.
  • Piecz ok. 5-10 min (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Notatki

Pierniczki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. 
Po więcej zdrowych słodyczy zapraszam do mojego e-booka "Słodycze bez dodatku cukru", dzięki któremu wyczarujesz smaczne i zdrowe ciasta i ciasteczka dla całej rodziny 🙂
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić jajko, to w tym przepisie możesz zamiast jajka użyć 1/2 średniego banana rozgniecionego na papkę lub łyżki masła orzechowego.
 
miękkie pierniczki dla dzieci
miękkie pierniczki dla dzieci
słowa kluczowe miękkie pierniczki, pierniczki bez cukru, pierniczki bez miodu

Może Cię zainteresować: Chlebek bananowy bez cukru

 

22 komentarzy dla “Pierniczki bez miodu (miękkie)”

    1. Kilka dni w zamkniętym pojemniku powinno być ok, dłużej nigdy nie trzymałam.

        1. Ciasteczka są słodkie dzięki daktylom, które do nich dodajemy, więc myślę, że nie ma takiej potrzeby 🙂 Ale jeśli chcesz, żeby były bardziej słodkie, to oczywiście możesz dodać syrop, czy inne słodziwo.

    2. Źle sformułowałam pytanie 😊 chodziło mi o to czy zamiast musu z daktyli można użyć takiej samej ilości syropu daktylowego?

      1. Można użyć syropu, ale jeśli są to ciasteczka dla małego dziecka, to jednak mus daktylowy jest lepszym rozwiązaniem – są to całe owoce, a więc więcej wartości odżywczych. Syrop daktylowy, to po prostu cukier w płynnej formie 🙂

  1. Pierniczki wyszły gorzkie 😞 co moze być tego przyczyną? Robilam wszystko wedlug przepisu.

    1. Nie próbowałam, ale myślę, że owsiana dałaby radę 🙂 Jaglaną dodałabym pół na pół z pszenną lub orkiszową.

    2. 5 stars
      Wspaniale!Właśnie szukałam czegoś takiego,a w eBooku ze słodkościami nie było pierniczków.Swoją drogą – świetny ten Pani ebook ze słodkościami – polecam, jeśli ktoś się waha:).

      Mam pytanie – mus z jabłek to z takich świeżych? Nie wpłynie to na konsystencję ciasta?

      Padł mi blender :/ i nie wiem czy do świąt jakiś ogarnę,więc nie będzie czym zblendować daktyli.

      1. Cieszę się, że e-book się podoba 🙂 Mus z jabłek gotowanych będzie ok. Ze świeżych będzie zbyt soczysty.

    3. Czy można podać 8 miesięcznemu dziecku? Piszę pani że nie ma tu nic zakazanego a przecież dzieci w tym wieku nie mogą jeszcze jeść całego jaja

      1. Można podać 8 miesięcznemu dziecku. Zalecenia dotyczące wprowadzania jajek już jakiś czas temu się zmieniły – od początku rozszerzania diety można podać dziecku całe jajko.

  2. Mus można zastąpić ksylitolem i w jakiej ilości najlepiej? Czy chodzi o konsystencje tego musu w cieście?

    1. Mus z daktyli sprawia, że ciasto jest wilgotne, możesz go zastąpić innym musem owocowym np. jabłkowym lub śliwkowym. Ksylitolu nie polecam, jeśli ciasteczka mają być spożywane przez małe dzieci – może zadziałać przeczyszczająco.

    1. Niestety nie próbowałam robić pierniczków bez jajka, myślę, że może banan by się tu sprawdził jako zastępnik jajka.

  3. Właśnie przekładam do pojemnika. Dałam masę z 10 daktyli, mimo tego praktycznie nie czuc słodkości (co jest o.k. dla dzieci). Masa mocno się klei, podsypałam więcej mąki. Następnym razem dałabym masę na kilka godzin do lodówki, żeby stwardniała, bo ciężko się wałkowała i przy wykrawaniu się ciągnęła. Przyparwy dość lekko czuć. Pierwszą partię piekłam 9 minut. To za długo. Pierniki są mocno wysuszone i twarde. Druga partia po 5 min idealna.
    Dziękuję za przepis bez cukru 🙂

    1. Dziękuję za komentarz, te wskazówki na pewno przydadzą się innym 🙂 Czas pieczenia zawsze zależy od piekarnika i grubości ciasteczek.

Komentarze zamiknięte.