czy niemowlę może jeść miód?

Czy niemowlę może jeść miód?

Miód jest naturalnym słodkim produktem spożywczym, wytwarzanym przez pszczoły z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Znany jest nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na właściwości lecznicze. Stosowany jest w medycynie naturalnej do leczenia różnych schorzeń. Działa przede wszystkim wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. Spożywanie miodu niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści, jednak w niektórych przypadkach może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Z poniższego artykułu dowiesz się, czy niemowlę może jeść miód.


Właściwości miodu

Miód jest przede wszystkim środkiem spożywczym o wyjątkowych walorach smakowych, ale przypisuje mu się także właściwości prozdrowotne. Z badań naukowych wynika, że miód nie wykazuje silnego działania leczniczego, jednak spożywany na co dzień wykazuje odżywczy i wzmacniający wpływ na organizm. W naszym kraju przyjęło się, że miód jest świetnym środkiem w walce z przeziębieniem.

Najważniejsze właściwości prozdrowotne miodu:

  • odciąża wątrobę,
  • łagodzi kaszel,
  • wspomaga gojenie ran i oparzeń,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom cholesterolu.


Czy niemowlę może jeść miód?

Miód mimo wielu swoich zalet, może też być bardzo niebezpieczny. Mogą w nim występować przetrwalniki Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), które powodują botulizm dziecięcy. Jest to poważna choroba wywołana przez toksynę, która atakuje układ nerwowy organizmu, powodując trudność w oddychaniu, porażenie mięśni, a nawet śmierć. Jad kiełbasiany jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt. U dzieci poniżej 1 roku życia flora jelitowa nie jest w pełni rozwinięta, co umożliwia zarodnikom Clostridium botulinum pochodzącym z miodu, wytwarzać formy wegetatywne laseczek jadu kiełbasianego, które produkują toksynę botulinową.

Z tego powodu, zarówno polscy, jak i światowi eksperci od spraw żywienia niemowląt, zalecają nie podawać miodu niemowlętom w wieku poniżej 12 miesięcy.

Czy niemowlę może jeść miód? Stanowczo: NIE!


Objawy botulizmu

Jeśli podejrzewasz, że niemowlę zjadło miód (bądź produkt z jego udziałem) oraz wykazuje objawy któregokolwiek z poniższych objawów niemowlęcego zatrucia jadem kiełbasianym, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.

Objawy zatrucia jadem kiełbasianym:

  • zaparcie,
  • osłabienie mięśni,
  • brak płaczu lub ssania,
  • chwiejna głowa, ze względu na osłabienie mięśni szyi,
  • osłabienie rąk i nóg,
  • problemy z oddychaniem,
  • niemożność połykania.

 

czy niemowlę może jeść miód?


Badanie polskich miodów

Przeprowadzono badania na obecność przetrwalników bakterii beztlenowych w polskim miodzie. Wykryto je w: 28,5% miodów wielokwiatowych, 26% miodów lipowych, 32,5% miodów gryczanych, 14,3% miodów akacjowych i 36,4% miodów rzepakowych. Zaznaczając, że obecność przetrwalników bakterii beztlenowych może, ale nie musi oznaczać obecności przetrwalników pałeczek jadu kiełbasianego.


Miód a karmienie piersią

Przetrwalniki Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego) znajdujące się w miodzie, nie stanowią zagrożenia pod kątem zatrucia toksyną botulinową u ludzi dorosłych, ze względu na rozwiniętą florę jelitową. Nie mogą one wykiełkować w naszym organizmie, więc nie dochodzi do zakażenia. Przetrwalniki te opuszczają nasz układ pokarmowy wraz z kałem. W związku z tym, spożywanie miodu przez matki karmiące piersią jest bezpieczne i nie jest w stanie wywołać botulizmu dziecięcego u karmionego dziecka.


 

Źródła:

  • K. Basista Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. http://www.kwadryga.pl/upload/Dokumenty/Artykuly_naukowe/13_03_naukowy.pdf
  • P. Jacek, Zatrucie laseczką jadu kiełbasianego, Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, https://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-laseczka-jadu-kielbasianego/
  • dr hab. n. med. E.Kuchar, Klinika Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym WUM, Zatrucie toksyną botulinową (botulizm, zatrucie jadem kiełbasianym), https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/inne-rodzaje-zakazen/159263,zatrucie-toksyna-botulinowa-botulizm-zatrucie-jadem-kielbasianym
  • B. Kędzia, Miód jako źródło botulizmu niemowląt -Botulizm i miód, cz. II, https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/36-pasieka-1-2009/329-miod-jako-rodo-botulizmu-niemowlt-botulizm-i-miod-cz-ii
  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
  • Poradnik Żywienia Niemowląt, Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin, Medycyna Praktyczna 2014
  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Mi%C3%B3d#cite_note-28
  • Infant botulism, https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-safety-vulnerable-populations/infant-botulism.html#a3
  • Foods to avoid giving babies and young children, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children/#honey

 

 

6 komentarzy dla “Czy niemowlę może jeść miód?”

    1. Teoretycznie przetrwalniki clostridium botulinum powinny zginąć podczas dłuższego pieczenia już 110-130 stopniach. Ale ze względu na to, że w warunkach domowych ciężko to stwierdzić, większość specjalistów rekomenduje jednak, aby niemowlętom do 12 msc życia w ogóle nie podawać miodu (gotowanego i pieczonego także). Ja też jestem tego zdania, poza tym miód poddany obróbce termicznej traci swoje prozdrowotne właściwości i staje się po prostu cukrem, którego także należy unikać w diecie niemowląt 🙂 Tutaj opinia AAP o tym, że niemowlakom lepiej nie podawać miodu także po obróbce termicznej: https://www.aappublications.org/news/2018/12/19/healthalerts121918?fbclid=IwAR0FPj3z6Ys_oFEOhDX0lsLI0tEOaHNk7qsSbGp800Xk8Hn_-g6t60Tm8Ls

  1. Dzień dobry. Przygotowałam shaka dla siebie z dodatkiem miodu, po czym zapomniałam o tym fakcie i podałam odrobinę 11,5 miesięcznej córeczce. Czy powinnam się niepokoić?

    1. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Mam nadzieję, że z dzieckiem wszystko w porządku. W takiej sytuacji pozostaje nam tylko obserwowanie dziecka i w razie zauważenia jakichkolwiek oznak, że coś jest nie tak, zgłoszenie się do lekarza.

  2. Czy ukonczenie 12 mz to juz calkowicie bezpieczna granica? Synek od urodzenia przejawial „trudnosci brzuszkowe”, nietolerancje, alergie wiec zastanawiam sie, czy u niego ksztaltowanie jelitowej flory bakteryjnej moze potrwac dluzej?

    1. Jest to bezpieczna granica jeśli chodzi o zatrucie jadem kiełbasianym. Oczywiście jest to umowna granica, możesz poczekać jeszcze z miodem. Nie jest powiedziane, że trzeba go wprowadzić od razu po roku. Jeśli dziecko jest alergikiem, to też warto zacząć od bardzo małej ilość, bo miód również może uczulać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.