Miód to pyszny słodki dodatek do dań. Ale spożywamy go nie tylko ze względu na walory smakowe. Miód stosowany jest w medycynie naturalnej do leczenia różnych schorzeń. Działa przede wszystkim wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. Spożywanie miodu niesie za sobą wiele potencjalnych korzyści, jednak w niektórych przypadkach może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Pewnie zastanawiasz się, czy niemowlę może jeść miód lub od kiedy dziecko może jeść miód. Odpowiedź na te pytania znajdziesz w artykule poniżej.
Właściwości miodu
Miód jest przede wszystkim środkiem spożywczym o wyjątkowych walorach smakowych, ale przypisuje mu się także właściwości prozdrowotne. Z badań naukowych wynika jednak, że miód nie wykazuje silnego działania leczniczego, ale spożywany na co dzień wykazuje odżywczy i wzmacniający wpływ na organizm. W naszym kraju przyjęło się, że miód jest świetnym środkiem w walce z przeziębieniem.
Najważniejsze właściwości prozdrowotne miodu:
- odciąża wątrobę,
- łagodzi kaszel,
- wspomaga gojenie ran i oparzeń,
- obniża ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu.
Czy niemowlę może jeść miód?
Miód mimo wielu swoich zalet może też być bardzo niebezpieczny. Mogą w nim występować przetrwalniki Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego), które powodują botulizm dziecięcy. Jest to poważna choroba wywołana przez toksynę, która atakuje układ nerwowy organizmu, powodując trudność w oddychaniu, porażenie mięśni, a nawet śmierć.
Jad kiełbasiany jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt. U dzieci poniżej 1 roku życia flora jelitowa nie jest w pełni rozwinięta, co umożliwia zarodnikom Clostridium botulinum pochodzącym z miodu, wytwarzać formy wegetatywne laseczek jadu kiełbasianego, które produkują toksynę botulinową. Dlatego miód jest jednym z produktów zakazanych dla niemowląt.
Z tego powodu, zarówno polscy, jak i światowi eksperci zajmujący się żywieniem niemowląt, zalecają nie podawać miodu niemowlętom w wieku poniżej 12 miesięcy. Zarówno miód surowy, jak i poddany obróbce termicznej (gotowany, zapieczony) nie jest bezpieczny dla takich maluchów.
Czy niemowlę może jeść miód? Stanowczo: NIE!
Od kiedy dziecko może jeść miód?
Ze względu na to, że miód może zawierać przetrwalniki Clostridium botulinum wywołujące botulizm dziecięcy, nie należy podawać go dzieciom, które nie ukończyły jeszcze pierwszego roku życia. Według aktualnych zaleceń dopiero po roku dzieci mogą bezpiecznie spożywać miód.
Kiedy wprowadzić miód do diety dziecka?
Miód często stosujemy jako jeden ze zdrowych zamienników cukru. Skoro roczne dziecko może już bezpiecznie go zjadać, to czy warto wprowadzić miód zaraz po ukończeniu roczku? Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Powinniśmy jak najdłużej, a przynajmniej do 2 roku życia unikać dosładzania dziecięcych posiłków. Dlaczego? Ponieważ w tym okresie kształtują się nawyki żywieniowe dziecka, które zaprocentują w przyszłości. Wiele osób pyta mnie o to, kiedy wprowadzić cukier do diety niemowlaka. Zawsze odpowiadam, że najpóźniej jak to możliwe 🙂
Objawy botulizmu
Jeśli podejrzewasz, że niemowlę zjadło miód (bądź produkt z jego udziałem) oraz wykazuje któregokolwiek z poniższych objawów niemowlęcego zatrucia jadem kiełbasianym, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.
Objawy zatrucia jadem kiełbasianym:
- osłabienie mięśni,
- brak płaczu lub ssania,
- chwiejna głowa, ze względu na osłabienie mięśni szyi,
- osłabienie rąk i nóg,
- problemy z oddychaniem,
- niemożność połykania.
Miód a karmienie piersią
Przetrwalniki Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego) znajdujące się w miodzie, nie stanowią zagrożenia pod kątem zatrucia toksyną botulinową u ludzi dorosłych, ze względu na rozwiniętą florę jelitową. Nie mogą one wykiełkować w naszym organizmie, więc nie dochodzi do zakażenia. Przetrwalniki te opuszczają nasz układ pokarmowy wraz z kałem. W związku z tym spożywanie miodu przez mamy karmiące piersią jest całkowicie bezpieczne i nie jest w stanie wywołać botulizmu dziecięcego u karmionego dziecka.
Może Cię zainteresować: Grzyby dla dzieci? Czy dzieci mogą jeść grzyby?
Źródła:
- K. Basista Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. http://www.kwadryga.pl/upload/Dokumenty/Artykuly_naukowe/13_03_naukowy.pdf
- P. Jacek, Zatrucie laseczką jadu kiełbasianego, Politechnika Łódzka, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii, https://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/Zatrucie-laseczka-jadu-kielbasianego/
- dr hab. n. med. E.Kuchar, Klinika Pediatrii z Oddziałem Obserwacyjnym WUM, Zatrucie toksyną botulinową (botulizm, zatrucie jadem kiełbasianym), https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/inne-rodzaje-zakazen/159263,zatrucie-toksyna-botulinowa-botulizm-zatrucie-jadem-kielbasianym
- B. Kędzia, Miód jako źródło botulizmu niemowląt -Botulizm i miód, cz. II, https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/pasieka-czasopismo-dla-pszczelarzy/36-pasieka-1-2009/329-miod-jako-rodo-botulizmu-niemowlt-botulizm-i-miod-cz-ii
- Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria. 2021
- Infant botulism, https://www.canada.ca/en/health-canada/services/food-safety-vulnerable-populations/infant-botulism.html#a3
- Foods to avoid giving babies and young children, NHS, https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children/#honey
Dzień dobry. Przygotowałam shaka dla siebie z dodatkiem miodu, po czym zapomniałam o tym fakcie i podałam odrobinę 11,5 miesięcznej córeczce. Czy powinnam się niepokoić?
Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję. Mam nadzieję, że z dzieckiem wszystko w porządku. W takiej sytuacji pozostaje nam tylko obserwowanie dziecka i w razie zauważenia jakichkolwiek oznak, że coś jest nie tak, zgłoszenie się do lekarza.
Czy ukonczenie 12 mz to juz calkowicie bezpieczna granica? Synek od urodzenia przejawial „trudnosci brzuszkowe”, nietolerancje, alergie wiec zastanawiam sie, czy u niego ksztaltowanie jelitowej flory bakteryjnej moze potrwac dluzej?
Jest to bezpieczna granica jeśli chodzi o zatrucie jadem kiełbasianym. Oczywiście jest to umowna granica, możesz poczekać jeszcze z miodem. Nie jest powiedziane, że trzeba go wprowadzić od razu po roku. Jeśli dziecko jest alergikiem, to też warto zacząć od bardzo małej ilość, bo miód również może uczulać.