domowy paprykarz

Domowy paprykarz

Ten aromatyczny i wyrazisty w smaku dodatek, który kiedyś królował na sklepowych półkach, możesz z łatwością przygotować w domu. Jeśli nie masz pomysłu, co możesz położyć na kanapkę dla niemowlaka, to taka pasta rybna jest bardzo dobrą opcją.  W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na domowy paprykarz, który możesz podać nawet niemowlakowi w trakcie rozszerzania diety.

Od kiedy niemowlę może jeść ryby?

Niemowlę może zacząć jeść ryby od początku rozszerzania diety, czyli po ukończeniu 6. miesiąca życia. To jest ten moment, kiedy większość dzieci jest gotowa na wprowadzenie produktów uzupełniających do diety, a ryby są cennym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin oraz minerałów.

Warto jednak pamiętać o kilku zasadach przy wprowadzaniu ryb do diety niemowlęcia:

  1. Wybieraj ryby o niskiej zawartości rtęci – odpowiednie gatunki dla niemowląt to m.in. łosoś, dorsz, pstrąg czy mintaj. Unikaj tuńczyka, miecznika i innych ryb o wyższej zawartości rtęci.
  2. Podawaj ryby dokładnie przygotowaneryby dla niemowlaka muszą być dobrze ugotowane lub upieczone. Unikaj surowych ryb, takich jak w sushi, oraz ryb wędzonych.
  3. Obserwuj reakcję dziecka – jak przy wprowadzaniu każdego nowego pokarmu, warto podać rybę po raz pierwszy w niewielkiej ilości i obserwować, czy nie występuje reakcja alergiczna. Ryby i owoce morza są produktami alergizującymi, czyli często powodującymi reakcje alergiczne u dzieci.
  4. Unikaj ości – upewnij się, że ryba jest dobrze oczyszczona z ości, aby uniknąć ryzyka zadławienia. Dla niemowlaka najlepszą opcją jest zmielenie ryby i podanie np. w postaci pasty, pieczonych kotlecików rybnych, czy pulpetów.

Domowy paprykarz – przepis

Domowy paprykarz to świetna opcja na wzbogacenie diety dziecka w ryby. Pieczywo posmarowane paprykarzem możesz podać jako przekąskę lub na śniadanie, czy kolację.
W SUMIE 30 minuty
Danie Drugie śniadanie, Kolacja, przekąska, Śniadanie
Porcje 2 porcje

Składniki
  

  • 1 filet z dorsza (ok. 100 g)
  • 1/2 główki cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • 3 łyżki białego ryżu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przepis
 

  • Rybę i warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, tak aby zakryła składniki.
  • Gotuj pod przykryciem ok. 10 min.
  • Po tym czasie dodaj ryż i gotuj całość jeszcze ok. 10 min (dolej wody, jeśli wyparowała).
  • Pozostaw do wystudzenia.
  • Dopraw słodką papryką i zblenduj na gładką pastę.
  • Pieczywo posmaruj pastą i pokrój w paski, aby dziecku łatwiej było je chwytać.

Notatki

domowy paprykarz przepis dla niemowlaka

 

Może Cię zainteresować: Łosoś dla niemowlaka

 

 NA KANAPKI

Autor: Natalia Dąbrowska

Cześć, mam na imię Natalia, jestem dietetykiem i pomagam rodzicom podejmować świadome decyzje związane z żywieniem niemowląt. Jestem autorką tego artykułu.