Szybkie i proste w przygotowaniu placuszki owsiane z 3 składników. Idealne na śniadanie lub kolacje. Do placków można dodać także drobne owoce np. maliny, borówki, porzeczki, czy jagody i też będzie pysznie.
Placuszki owsiane są bardzo miękkie, dlatego sprawdzą się nawet na początku rozszerzania diety, zarówno przy BLW, jak i w tradycyjnym rozszerzaniu diety jako posiłek do samodzielnego jedzenia przez dziecko.
Składniki
- ¾ szklanki mąki owsianej*
- 2 duże jajka
- 1 banan
- do placków można dodać też drobne owoce np. maliny, borówki, porzeczki
Przepis
- Do miski wsyp mąkę.
- Banana rozgnieć i połącz z jajkami.
- Dodaj do mąki i wymieszaj.
- Jeśli chcesz dodać do placków drobne owoce, to na tym etapie wsyp je do masy i wymieszaj.
- Placki smaż na suchej patelni - najpierw ją dobrze nagrzej, a nastęnie zmniejsz płomień i smaż na małym ogniu do momentu zrumienienia z obu stron.
Może Cię zainteresować: Pieczony naleśnik z owocami
Od którego miesiąca życia można je podawać dziecku?
6 msc+
Czym można zastąpić jajko przy alergii na białko jajka?
Dałabym więcej banana, a zamiast jajka jogurt naturalny.
Witam, a czy można no zrobić zamiast mąki owsianej na kaszce owsianej z Helpy?
Myślę, że tak. Kaszki pewnie trzeba by było dać trochę więcej.
Jak to jest z tym smażeniem bez tłuszczu, czy to jest bezpieczne? Nie palimy w ten sposób produktu? Czy to moNa określić jako bezpieczne smażenie czy jednak jakiś tłuszcz w małym stopniu trzeba dodać?
Smażenie bez tłuszczu jest bezpieczne, ale trzeba to robić z wyczuciem, aby nie spalić patelni i placków – najpierw nagrzać patelnię, a potem zmniejszyć płomień i smażyć na małym ogniu. Oczywiście można smażyć dzieciom na odrobinie tłuszczu, ale takich smażonych na oleju posiłków nie powinniśmy podawać maluchom zbyt często.