Muffinki jajeczne to ciekawy sposób na podanie dziecku jajka oraz jednocześnie dobra okazja na przemycenie sporej ilości warzyw. Można tutaj dowolnie modyfikować składniki i dodawać takie warzywa, na jakie akurat mamy ochotę. Do muffinek jajecznych będą pasować wszystkie zielone warzywa takie jak brokuł, szpinak, jarmuż, groszek, awokado, czy papryka.
Składniki
- 3 jajka
- ½ papryki
- 1 mały pomidor bez skórki
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 kromka chleba razowego
- odrobina oleju do natłuszczenia foremki
- *w wersji dla dorosłych możesz dodać pokrojoną w kostkę wędlinę oraz żółty ser
Przepis
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Paprykę, pomidora, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj. Chleb pokrój w małe kwadraciki.
- Jajka ubij.
- Foremkę do babeczek posmaruj olejem.
- Napełnij otwory foremki po równo – najpierw chlebem, potem warzywami – i zalej masą jajeczną, zostawiając ok. 1 cm na wyrośnięcie.
- Muffinki jajeczne piecz ok. 25 minut (do momentu całkowitego ścięcia jajek).
Notatki
