Muffinki jajeczne to ciekawy sposób na podanie dziecku jajka oraz jednocześnie dobra okazja na przemycenie sporej ilości warzyw. Można tutaj dowolnie modyfikować składniki i dodawać takie warzywa, na jakie akurat mamy ochotę. Do muffinek jajecznych będą pasować wszystkie zielone warzywa takie jak brokuł, szpinak, jarmuż, groszek, awokado, czy papryka.
Muffinki jajeczne świetnie sprawdzą się przy metodzie BLW, są miękkie i rozpływające się w ustach. Można je zaproponować dziecku także przy tradycyjnym rozszerzaniu diety, będą wtedy dobrą okazją do nauki gryzienia.
Składniki
- 3 jajka
- ½ papryki
- 1 mały pomidor bez skórki
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 kromka chleba razowego
- odrobina oleju do natłuszczenia foremki
- *w wersji dla dorosłych możesz dodać pokrojoną w kostkę wędlinę oraz żółty ser
Przepis
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Paprykę, pomidora, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekaj. Chleb pokrój w małe kwadraciki.
- Jajka ubij.
- Foremkę do babeczek posmaruj olejem.
- Napełnij otwory foremki po równo – najpierw chlebem, potem warzywami – i zalej masą jajeczną, zostawiając ok. 1 cm na wyrośnięcie.
- Muffinki jajeczne piecz ok. 25 minut (do momentu całkowitego ścięcia jajek).
Notatki
Przepis pochodzi z naszego bestsellerowego e-booka "150 przepisów na dania dla niemowlaka", w którym znajdziesz więcej zdrowych, pysznych i szybkich w przygotowaniu przepisów odpowiednich dla niemowląt 😊
Może Cię zainteresować: Muffinki warzywne