żelazo w diecie niemowlaka

Żelazo w diecie niemowlaka

Dlaczego żelazo w diecie niemowlaka jest tak ważne?

Niemowlęta to grupa najbardziej narażona na niedobory żelaza. Około 6 miesiąca życia zaczynają kończyć się zapasy żelaza zgromadzone w organizmie dziecka podczas życia płodowego. Dlatego tak ważne jest, by w okresie rozszerzania diety proponować maluchowi posiłki bogate w żelazo.

 

Według danych opublikowanych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) u ok. 30 proc. ludzi na świecie dochodzi do anemii, najczęściej z powodu niedoboru żelaza. Osobami najbardziej narażonymi na deficyty żelaza są przede wszystkim niemowlęta, małe dzieci i kobiety w ciąży.

Czym jest żelazo i jakie spełnia funkcje?

Żelazo jest minerałem niezbędnym do transportu tlenu do wszystkich komórek ciała. Bierze udział w procesie tworzenia krwinek czerwonych, uczestniczy w syntezie DNA, wspomaga układ immunologiczny oraz ma znaczący wpływ na detoksykację szkodliwych substancji w wątrobie.

Jakie jest dzienne zapotrzebowanie u dzieci?

Noworodki urodzone w terminie posiadają znaczące zapasy żelaza, które zgromadziły w czasie życia płodowego. Zapasy te zazwyczaj wystarczają na pokrycie dziennego zapotrzebowania na żelazo aż przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Natomiast w drugim półroczu życia niemowlaka bardzo ważne jest to, by dostarczać odpowiednie ilości żelaza wraz z pożywieniem w postaci posiłków stałych.

 

„Począwszy od 6 miesiąca, wszystkie niemowlęta powinny otrzymywać pokarmy uzupełniające zawierające żelazo.” 

Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci

 

W poniższej tabeli zostały przedstawione aktualne dzienne normy zapotrzebowania na żelazo u dzieci i dorosłych.

 

normy żelaza w diecie niemowlaka 2
Kliknij w obrazek, aby powiększyć.

Żelazo – objawy niedoboru

Do najbardziej charakterystycznych objawów niedoboru żelaza zalicza się:

  • bladość skóry,
  • osłabienie umysłowe i fizyczne,
  • mniejszą aktywność,
  • szybkie męczenie się,
  • brak apetytu,
  • słabszy rozwój,
  • zmniejszoną odporność organizmu,
  • ograniczony wzrost.

Żelazo – skutki niedoborów

Nieleczona niedokrwistość z niedoboru żelaza może skutkować:

  • zwiększonym ryzykiem chorób i infekcji – brak żelaza negatywnie wpływa na działanie układu odpornościowego,
  • zwiększonym ryzykiem wystąpienia powikłań wpływających na serce lub płuca – takich jak szybkie bicie serca (tachykardia) lub niewydolność serca,
  • w ciąży może powodować większe ryzyko powikłań przed i po porodzie.

Jakie badania wykonać, aby wykryć niedobory żelaza?

Jeśli zaobserwujesz u siebie lub u dziecka wyżej wymienione objawy, koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym, który powinien skierować Cię na odpowiednie badania laboratoryjne, aby potwierdzić występowanie niedoboru żelaza. Najczęściej wystarcza morfologia i badanie poziomu żelaza oraz ferrytyny, u małych dzieci pomocne może być też badanie kału i moczu na obecność krwi.

Jeśli badania wykażą anemię, lekarz na pewno zaleci suplementację żelaza, witaminy C (wspomaga przyswajanie żelaza) oraz dietę bogatą w produkty zawierające duże ilości łatwo przyswajalnego żelaza.

 

źródła żelaza w diecie niemowlaka

Żelazo w diecie niemowlaka – najlepsze źródła

W produktach spożywczy znajdziemy dwa rodzaje żelaza: hemowe (pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe. Żelazo hemowe przyswajalne jest dużo lepiej, bo aż w ok. 20%, natomiast niehemowe zaledwie w ok. 5%.

Żelazo świetnie przyswaja się z mleka mamy, bo aż w ok. 50%, jednak trzeba zaznaczyć, że w mleku kobiecym jest go bardzo mało (ok. 0,1mg/100ml). Mleko modyfikowane jest także źródłem żelaza, natomiast jego przyswajalność to ok. 10%.

 

Źródła żelaza hemowego:

  • podroby
  • mięso
  • ryby

Źródła żelaza niehemowego:

  • żółtko jaja
  • nasiona roślin strączkowych np. soczewica, ciecierzyca, soja, fasola
  • pestki i nasiona np. dyni, słonecznika, sezamu
  • zboża np. amarantus, quinoa, owies, gryka
  • orzechy np. migdały, nerkowce
  • suszone owoce np. daktyle, rodzynki, morele
  • zielone warzywa np. brukselka, brokuł, szpinak, jarmuż

 

Potrzebujesz prostych przepisów bogatych w żelazo?

Sprawdź nowego e-booka ŻELAZO NATURALNIE

 

żelazo naturalnie

 

Źródła:

  • Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia PTGHiŻD, Standardy Medyczne/Pediatria. 2014
  • Karmienie Piersią. Stanowisko PTGHiŻD Standardy medyczne Pediatria 1/2016
  • Normy żywienia dla populacji Polski, M.Jarosz, 2017
  • Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H.Ciborowska, A.Rudnicka, 2016
  • Niedokrwistości niedoborowe w pierwszym kwartale życia, A. Sobocińska-Mirska, http://www.czytelniamedyczna.pl/2088, niedokrwistosci-niedoborowe-w-pierwszym-kwartale-zycia.html
  • NHS, Iron deficiency anaemia, https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/
  • Micronutrient deficiencies, Iron deficiency anaemia https://www.who.int/nutrition/topics/ida/en/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *