Jabłko można podać dziecku na wiele sposobów np. starte na tarce, podgotowane na parze, w formie musu, koktajlu, placków z jabłkami lub upieczone. To właśnie ten ostatni sposób chciałam dzisiaj pokazać. Pieczone jabłko dla niemowlaka to jedna z ciekawych propozycji na jeden z pierwszych posiłków podczas rozszerzania diety lub po prostu słodki zdrowy deser dla starszego dziecka. Przepis na pieczone jabłko jest banalnie prosty, więc każdy sobie z nim poradzi.
Jabłko dla niemowlaka — na co uważać?
Jeśli chodzi o jabłka, to warto zaznaczyć, że to one są najczęstszym winowajcą zadławień u dzieci. Ale chodzi tutaj o surowe owoce podawane maluchom w kawałkach. Surowe jabłko łatwo kruszy się w buzi na mniejsze kawałki, które łatwo mogą spowodować zadławienie u dziecka. Dlatego jabłko dla niemowlaka najlepiej podawać starte na tarce o małych oczkach lub w formie musu. Jeśli chcemy podać maluszkowi jabłko w kawałkach do rączki, można je pokroić w ćwiartki i podgotować na parze, aby było miękkie. Niektórzy polecają też podanie obranego jabłka w całości. Tutaj należy zachować czujność. Dziecko, jeśli ma już ząbki, może odgryźć kawałek takiego jabłka i się nim zadławić. O tym jak zmniejszyć ryzyko zadławienia jedzeniem, pisałam w artykule: BLW a zadławienie i zakrztuszenie.
Pieczone jabłko dla niemowlaka — od kiedy?
Jabłko, tak jak wszystkie inne owoce, można proponować dziecku od początku rozszerzania diety, czyli zazwyczaj po 6 miesiącu życia.
Jeśli do końca nie wiesz, jakie produkty może jeść Twój maluszek podczas rozszerzania diety, zachęcam Cię do zajrzenia do mojego wpisu: Czy niemowlę może jeść jogurt naturalny, kiwi, ser żółty, chleb, ogórki kiszone itd.?
Pieczone jabłko dla niemowlaka — przepis
Składniki
- 4 średniej wielkości jabłka
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przepis
- Jabłka umyj dokładnie, ale ich nie obieraj.
- Możesz ostrym nożem wyciąć ogonki i gniazda nasienne, ale nie jest to konieczne. Po upieczeniu łatwo je oddzielisz od miąższu.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Jabłka umieść w naczyniu żaroodpornym z przykrywką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
- Po ostygnięciu obierz ze skórki i usuń gniazdo nasienne.
- Podaj do jedzenia łyżeczką. Możesz posypać je szczyptą cynamonu.
Notatki
W jakiej formie mogę podać maluszkowi chleb, ma skończone siedem miesięcy i nie ma jeszcze żadnego ząbka
Pokrojony w paski wielkości Twojego palca 🙂