MLEKO MODYFIKOWANE SKŁAD

Mleko modyfikowane początkowe – porównanie składu mieszanek dostępnych na rynku

Szukasz idealnego mleka modyfikowanego dla Twojego malucha? Czytasz skład, ale wydaje się być bardzo skomplikowany?

Wszystkie mleka modyfikowane dostępne na rynku powinny mieć podobny skład, jeśli chodzi o wartość energetyczną oraz podstawowe składniki odżywcze, ponieważ reguluje to Dyrektywa Unii Europejskiej oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia.


Jak powstaje mleko modyfikowane?

Podstawą mleka modyfikowanego (początkowego i następnego) jest mleko krowie lub kozie, które wcześniej zostało poddane procesowi modyfikacji. Mleko pochodzenia zwierzęcego bardzo różni się od ludzkiego, dlatego jego skład podczas produkcji mieszanki jest zmieniany tak, aby jak najbardziej był zbliżony do mleka kobiecego. Niestety nie jest możliwe wyprodukowanie mleka zastępczego, które idealnie odwzorowywałoby pokarm mamy. Naukowcom do tej pory nie udało się odtworzyć wielu składników mleka ludzkiego, nie mówiąc o tym, że także wiele z nich nie zostało jeszcze odkrytych. Dlatego niewątpliwie to mleko mamy jest najlepszym pokarmem dla niemowlaka.


Jakie są typowe składniki mleka modyfikowanego?

Biorąc do ręki opakowanie mleka modyfikowanego widzimy długi i skomplikowany skład produktu. Jest to uzasadnione, gdyż tak jak pisałam wyżej, mleko modyfikowane ma być podobne do ludzkiego, a te składa się z tysięcy różnych składników.

Typowe składniki, na których zazwyczaj opiera się skład mleka modyfikowanego:

  • laktoza, serwatka
  • tłuszcze (np. mleczny, rzepakowy, słonecznikowy, palmowy, kokosowy)
  • witaminy
  • minerały
  • prebiotyki
  • probiotyki

Najbardziej kontrowersyjne (zdaniem wielu rodziców) składniki mleka modyfikowanego to:

  • syrop glukozowy,
  • maltodekstryna,
  • lecytyna sojowa,
  • olej palmowy.

Syrop glukozowy

To rodzaj cukru dodawanego do wielu produktów spożywczych w celu dosłodzenia, zagęszczenia lub zwiększenia ich objętości. Jest bardzo powszechnym wypełniaczem, ponieważ koszt jego produkcji jest znacznie niższy niż koszt cukru.

Jest on skoncentrowanym źródłem pustych kalorii. W związku z tym częste i nadmierne spożywanie syropu glukozowego może z czasem prowadzić do otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego stężenia cukru we krwi.

Istnieją jednak mleka modyfikowane, których podstawowym składnikiem jest syrop glukozowy. Są to zazwyczaj preparaty dla niemowląt niemogących spożywać zwykłego mleka modyfikowanego (np. przy alergii na białka mleka krowiego). O podaniu niemowlakowi takiego produktu należy zdecydować w porozumieniu z lekarzem.

 

mleko modyfikowane skład


Lecytyna sojowa

Lecytynę sojową otrzymuje się z oleju sojowego, poprzez jego odśluzowywanie. Jest bardzo często spotykanym dodatkiem do żywności, kosmetyków, napojów, pasz zwierzęcych, nawozów, środków ochrony roślin, farb, smarów itp. W mleku modyfikowanym stanowi element wiążący składniki mleka. Lecytyna ma także szerokie działanie prozdrowotne. Pomaga m.in w obniżeniu poziomu cholesterolu, wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz sercowo-naczyniowy, wspomaga pamięć oraz zapobiega powstawania kamieni żółciowych.

 

Czy lecytyna sojowa jest bezpieczna?

EFSA (European Food Safety Authority) uznała lecytynę sojową jak produkt nietoksyczny oraz nie powodujący raka. Także Rozporządzenie Komisji Unii Europejskiej odnośnie dodatków do żywności, dopuszcza stosowanie lecytyny sojowej w żywności dla niemowląt i małych dzieci, wskazując jedynie ograniczenia ilościowe.

Lecytyna uznawana jest za bezpieczną i niewchodzącą w interakcje z lekami, rzadko wywołuje skutki uboczne. Przekroczenie dziennej zalecanej dawki lecytyny może skutkować nudnościami, biegunką lub bólem brzucha. Ilość lecytyny sojowej zawarta w mleku modyfikowanym nie powinna prowadzić do takich objawów.


Maltodekstryna

To biały proszek o neutralnym smaku, wytwarzany z kukurydzy, ryżu, skrobi ziemniaczanej lub pszenicy. Mimo roślinnego pochodzenia, jest to produkt wysoce przetworzony. Stosuje się ja głównie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym jako wypełniacz lub zagęszczacz. 

 

mleko modyfikowane skład

Czy maltodekstryna jest bezpieczna?

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła maltodekstrynę jako bezpieczny dodatek do żywności. Maltodekstryna jednak posiada wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że ​​może powodować wzrost poziomu cukru we krwi, zwłaszcza jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Unikać jej powinni chorzy na cukrzycę i insulinooporność. Ponadto badania wykazały, że maltodekstryna może zmienić skład flory bakteryjnej jelit i zwiększyć podatność na chorobyMoże wpłynąć na zahamowanie wzrostu probiotyków w układzie pokarmowym, które są ważne dla funkcjonowania układu odpornościowego.


Olej palmowy

Jest to olej tłoczony z owoców i nasion palmy oleistej. Na początku obróbki olej ten ma kolor pomarańczowo-czerwony oraz wiele wartości odżywczych m.in. betakaroten, witaminę E oraz antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na żółty lub biały, jednocześnie tracąc też część wyżej wymienionych substancji odżywczych.

Olej palmowy w mleku modyfikowanym

Olej palmowy w mleku modyfikowanym jest źródłem kwasu palmitynowego, który znajduje się w mleku matki (pozostałe tłuszcze takie jak: kokosowy, rzepakowy i słonecznikowy również zawierają kwas palmitynowy, jednak w mniejszej ilości niż olej palmowy).

 

Czy olej palmowy jest niezdrowy?

Możemy wyróżnić 2 rodzaje oleju palmowego: surowy i utwardzony.

Olej palmowy surowy – nie został poddany procesowi utwardzania, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie.

Olej palmowy częściowo lub całkowicie utwardzony – proces utwardzania powoduje, że powstają kwasy tłuszczowe trans, które mają udowodnione negatywne działanie na zdrowie. Zalecane jest ograniczenie ich spożycia do minimum.

Oznaczenie rodzaju oleju palmowego na opakowaniu

Jeśli tłuszcz jest całkowicie lub częściowo utwardzony, producent ma obowiązek zaznaczyć to w składzie produktu, podając wprost: „olej palmowy całkowicie utwardzony/uwodorniony” lub „olej palmowy częściowo utwardzony/uwodorniony.

Nie spotkałam się z mlekiem modyfikowanym, które miałoby w składzie całkowicie lub częściowo utwardzony tłuszcz palmowy. 

 

tłuszcz palmowy całkowicie utwardzony

 

Dodatkowo mówiąc o oleju palmowym, warto być świadomym, jeśli chodzi o aspekt ekologiczny jego produkcji. Proces jego zbioru ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych, co w bezpośredni sposób zagraża mieszkającym tam zwierzętom.


Mleko modyfikowane – skład (aktualizacja 04.2020)

Poświęciłam chwilę, aby porównać skład mleka modyfikowanego początkowego (przeznaczonego dla niemowląt od urodzenia do 6 miesiąca życia), które jest dostępne na polskim rynku. W zestawieniu wzięłam pod lupę aż 20 różnych mieszanek. W tabeli znajdziesz oznaczenia, które mleko zawiera substancje opisane w artykule powyżej (syrop glukozowy, maltodekstrynę, olej palmowy i lecytynę sojową).

 

Mleko początkowe porównanie składu
Kliknij, aby powiększyć obrazek

Mleko początkowe- porównanie składu 2020 (aktualizacja 04.2020)

Zestawienia na podstawie danych umieszczonych na stronach internetowych producentów.

 

Jeśli szukasz dla Swojego dziecka mleka następnego z dobrym składem, sprawdź: Porównanie składu mleka następnego.


Potrzebujesz konkretnego planu rozszerzania diety?

Pomogę Ci spokojnie i bez stresu przejść przez ten szczególny okres 🙂

Przygotowałam kompleksowy plan 6 kroków, który pomoże Ci w bezpieczny sposób wprowadzić po kolei wszystkie produkty do diety dziecka.

Kliknij i sprawdź, co znajdziesz w środku ⇓


Źródła:

  1. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.
  2. Wendel A. and by Staff: Lecithin. Kirk‐Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, John Wiley & Sons, 2014.
  3. Re‐evaluation of lecithins (E 322) as a food additive, EFSA, 2017, https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2017.4742
  4. Is Maltodextrin Bad for Me?, Healthline, https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-maltodextrin-bad-for-me
  5. FDA, DIRECT FOOD SUBSTANCES AFFIRMED AS GENERALLY RECOGNIZED AS SAFE, Maltodextrin, https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/cfrsearch.cfm?fr=184.1444
  6. Glucose syrup sources, health risks, https://www.naturalpedia.com/glucose-syrup-sources-health-risks.html
  7. EFSA highlights high levels of suspected carcinogen in baby formula, W. Chu, https://www.foodnavigator.com/Article/2016/05/04/EFSA-highlights-high-levels-of-suspected-carcinogen-in-baby-formula
  8. Olej palmowy na celowniku, J. Wojsiat, https://biotechnologia.pl/informacje/olej-palmowy-na-celowniku,16762

8 thoughts on “Mleko modyfikowane początkowe – porównanie składu mieszanek dostępnych na rynku”

  1. To teraz mam dylemat, jestem jeszcze w ciąży, za około miesiąc rodzę boję się że nie będę mogła karmić piersią. Zastanawiam się czy wziąć ze sobą jakieś mleko modyfikowane do szpitala?

    1. Aniu, jeśli boisz się problemów z karmieniem piersią, poszukaj w swojej okolicy doradcy laktacyjnego, sprawdź też czy w szpitalu, w którym zamierzasz rodzić jest dostępna poradnia laktacyjna. Wtedy od razu, w razie problemów, będziesz mogła poprosić o pomoc i może uda Ci się karmić piersią 🙂 Na wszelki wypadek możesz wziąć do szpitala próbki mleka, które wybrałaś. Nie zajmą dużo miejsca, a Ty będziesz spokojniejsza 🙂

  2. Po pierwsze piszesz o tych składnikach, jakby były jednoznacznie złe w składzie, a nie podajesz alternatyw. Np. z tym olejem palmowym: zastępuje cenny kwas palmitynowy, następnie porownujesz mm do KP mówiąc że nie jest tak dobry jak z mleka matki, co jest oczywiste bo mleko matki najlepsze ale tu chodzi o jego alternatywy, prawda? Więc jeżeli nie olej palmowy to powinna być podana jakaś jego lepsza alternatywa, bo bez niego dziecko nie otrzyma potrzebnych składników. Przy soi piszesz o GMO jako o czymś złym, a nie ma na to dowodów naukowych, to tylko ludzie sobie powtarzają. Trzecia sprawa, jeśli coś jest dopuszczone do takiego produktu jak mleko początkowe, to jest bezpieczne dla dzieci i kropka.

    1. Kasiu, dziękuję za komentarz. Masz rację, powinnam napisać, że kwas palmitynowy występuje też w innych tłuszczach (kokosowym, słonecznikowym, rzepakowym), niemniej jednak jest go najwięcej w oleju palmowym. Natomiast jeśli chodzi o GMO, nie ma jednoznacznych badań wskazujących, że żywność zmodyfikowana genetycznie ma wpływ na rozwój i zdrowie człowieka, ponieważ nie ma możliwości przeprowadzenia takich badań. Jadnak inne badania pokazują, że odkąd została wprowadzona na rynek żywność genetycznie modyfikowana zaobserwowano wzrost zachorowań na alergię, nowotwory, chorób układu trawiennego, wzrost odporności na antybiotyki oraz wzrost zaburzeń hormonalnych i płodności. Oczywiście może to nie mieć ze sobą związku, bo dowodów na to nie ma. Dlatego każdy z nas powinien mieć możliwość wyboru pomiędzy produktami modyfikowanymi, a konwencjonalnymi. Uważam, że producenci powinni dokładnie oznaczać pochodzenie składników swojego produktu.

  3. moim zdaniem najlepszym mlekiem początkowym / nie biorę pod uwagi mleka matki/ jest oprócz Capri Care / występuje pod różnymi nazwami na świecie np w anglii , holandii nannycare – producent Dairy Goat Co-operative Ltd z Nowej Zelandii/
    jest mleko Purre Goat / producent Purre Goat Company z Holandii/. Poprostu nie trują dzieci a mleko kozie jest zbliżone do mleka matki.

  4. A ja zapytam o oleje. Sprawdzasz, czy palmowy jest utwardzony, tak? Czy inne też sprawdzasz pod tym względem? Bo mam wątpliwości, czy palmowy jest na cenzurowanym ze względów zdrowotnych (utwardzenie), czy czysto światopoglądowych (orangutany)?

  5. Cześć Gaba,
    wszystkie tłuszcze utwardzone wpływają niekorzystnie na zdrowie, jeśli przyjmowane są w nadmiarze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *